Szívinfarktus nőknél

Más tünetei lehetnek egy szívinfarktusnak nőknél és férfiaknál, előbbit a leírtak alapján sokszor gyomorbetegségként diagnosztizálják. Milyen tünetek árulkodhatnak mégis a szív kritikus állapotáról?

Ha a szívinfarktus tipikus tüneteit kellene felsorolni, a többség valószínűleg a szorító, erős mellkasi fájdalmat említené az elsők között.

Nem mindenkinél mutatkoznak meg ugyanakkor az infarktus egyértelmű jelei, főként a nők esetében fordulhat elő, hogy a betegség lefolyása sokkal visszafogottabb, tünetei enyhébbek. Bizonyos jelek azonban számukra is árulkodóak lehetnek az állapotukról.

Szívinfarktus figyelmeztető jelei

A szívinfarktus az egyik leggyakoribb halálok világszerte, holott a közhiedelemmel ellentétben nem egyik pillanatról a másikra bekövetkező kritikus állapotot jelöl, hanem egy hosszú folyamat előzi meg számos előjellel. Előfordul, hogy már hetekkel a szívinfarktus előtt jelentkeznek bizonyos tünetek a nőknél. Ilyen lehet például a visszatérő légszomj, az indokolatlan kimerültség, szédülés, hányinger és hányás, illetve a mellkasban vagy felső gyomorszájban tapasztalt, kellemetlen érzet. Ezek nem feltétlenül csak a fizikai aktivitást kísérik, jelentkezhetnek akár reggel, ébredést követően is.

Mellkasi fájdalom hiánya

Általában a legtöbb nőnél az infarktus nem jár mellkasi fájdalommal, ezért sok esetben az egyre erősödő tüneteket sem veszik komolyan, és nem keresik fel az orvost. A gyomorszáj környéki fájdalom miatt a háziorvos is összekeverheti a szívinfarktus tünetét valamilyen gyomorbetegséggel, és például reflux gyanúja miatt kezdheti el kezelni.

A keringési zavarokkal járó betegség során a vérellátásból kieső részek elhalnak. Ha a tüneteket észleljük, tanácsos mielőbb orvos segítségét kérni, minél később tesszük ugyanis ezt meg, a károsodás annál nagyobb mértékű lesz.

További, ajánlott cikkünk ebben a témában: Szívinfarktus tünetei


close