Szívritmuszavar

Szívritmuszavar akkor áll fenn, ha a szervezet szívdobogást szabályozó elektromos tevékenységének diszfunkciója tapasztalható. Szívritmuszavar esetén a szív szabálytalanul ver, túl gyorsan, avagy túlságosan lassan dobog.

A továbbiakban a szívritmuszavar folyamatát és tüneteit mutatjuk be.

Szabálytalan szívverés az emberek többségénél időnként előfordul, az érintett ekkor arra lesz figyelmes, hogy szíve „össze-vissza” kalapál, esetleg egy-egy ütést kihagy. Ez a jelenség, az arrhytmia, a legtöbb esetben veszélytelen jelenség, ám bizonyos formáiban súlyos tünetek és akár életveszélyes állapotok is jelentkezhetnek. A szívritmuszavarok kiküszöbölése és szabályozása napjainkban már terápia részét képzik.

A szívritmuszavarokat a gyenge, vagy bizonyos okokból károsodott szív is okozhatja, a meglévő arrhytmiát tovább fokozhatja. A zavar bizonyos életmódbeli elvek követésével, úgynevezett „szívbarát” életvitellel nagy arányban elkerülhető lenne.

A szívritmuszavar jelentkezése

Az emberi szív összehúzódásait és a vér pumpálását elektromos impulzusok okozzák. Az elektromos jelek terjedése a szíven belül egy pontos, meghatározott útvonalon történik. Amennyiben az impulzusok valamilyen ok miatt megszakadnak, szívritmuszavar jön létre.

Az emberi szív négy, egymástól jól elkülönülő részből áll: a felső részen foglalnak helyet az úgynevezett pitvarok, míg alul a kamrák találhatók. Amikor a szív ver egyet, a pumpáló mozgás hatására vér a pitvarból az ernyedt állapotú kamrába kerül.

Az összehúzódás kezdete akkorra tehető, amikor egy, a jobb pitvarban lévő sejtcsoport – az úgynevezett szinusz csomó – elektromos impulzust küld a jobb és bal pitvarba. Az impulzus ezután az úgynevezett pitvar-kamrai kötegbe kerül, amely a szerv közepén, a pitvarok és kamrák találkozásánál található.

A jel ekkor lefelé terjed tovább a szívkamrák oldala mentén, összehúzódásra indukálva azokat. A kamrák összehúzódása a szervezet és a tüdő irányába pumpálja a vért a szívből.

Egészségesnek számít a szívverés, ha az összehúzódás-elernyedési szívciklusok nyugalmi helyzetben 60 és 100 közé tehetők percenként. Sportolók esetén gyakran fordul elő a 60-nál is alacsonyabb percenkénti pulzus.

Milyen tünetekre érdemes figyelni

Szabálytalan szívverés-érzet esetén túl lassú vagy túl gyors, esetleg kimaradó szívütések jelentkezhetnek. Ha a szívből a szükségesnél kevesebb vér áramlik ki, előfordulhat légszomj, fáradtságérzés, szédülés, ájulás, esetleg mellkasi fájdalom. Ekkor azonnal ajánlatos segítséget hívni, orvoshoz fordulni.

Ilyen jellegű tünetek esetén előfordul, hogy kritikusan kevés vért pumpál a szív a szervezetbe. Az is előfordulhat, hogy a vér mennyisége gyakorlatilag a nullával egyenlő. Ilyenkor nagyon kevés idő áll az érintett rendelkezésére, mivel az ájulás pár másodpercen belül is beállhat.

További cikkeink ebben a témában: Szívritmuszavar tünetei, A szívritmuszavar diagnózisa, Arrhythmiák típusai


close