A defibrillátor és a pacemaker

Orvos válaszol rovat
A férjemnek ICD defibrillátor készüléket építettek a mellkasába szeptemberben.
Kérdésem, hogy idén téli időszakban gépkocsival lehet-e (ésszerű-e) 25O km-t utazni?
További kérdésem, hogy mi a különbség a pacemaker és defibrillátor között?
Köszönöm ...
2010. 12. 08. | 19:49

Kedves Kérdező!
A defibrillátor életveszélyes kamrai ritmuszavarokat hivatott megelőzni (ahhoz hasonló eszköz, mint amilyennel az orvosi sorozatokban „ütik ki” a betegeket, csak be van ültetve a bőr alá, és sokkal kisebb energiát ad le, mert közvetlenül a szívben van az elektróda), a pacemaker pedig ritmusszabályozó, általában akkor alkalmazzák, ha olyan lassan ver a szív, hogy azzal már nem tartható fenn kielégítő keringés, vagy nagy szünetek vannak a szívverésben. Az ICD-nek egyébként pacemaker funkciója is van.
ICD-t több javallattal is beültethetnek – egyrészt akkor, ha a betegnek súlyos szívbetegsége van, és még nem volt ugyan életveszélyes ritmuszavara, de számítani lehet rá, másrészt ha már volt ilyen ritmuszavar, esetleg újraélesztésre is szükség volt.
A beültetett ICD-vel a jogosítvány nem vész el, de attól függően, mi miatt ültették be a készüléket, a kezelőorvos javasolhatja, hogy a beteg néhány hónapig ne vezessen (a ritmuszavar és a shock miatt felléphet eszméletvesztés), emiatt az ő tanácsát javasolt kikérni. Egyébként ha nem a férje vezet, utazhat, csak a beültetéskor kapott tájékoztató kártyát tartsa mindig magánál.

Orvosszakértő 2010. 12. 11. | 08:59
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close