A szívkatéterezés veszélyes lehet?

Orvos válaszol rovat
Szívkatéterezés során előfordulhat-e, hogy a szívburkot megsértik? (És itt esetleg enyhe vérzés-szivárgás alakulhat ki?) Ez okozhat-e mellkasi panaszokat? Ennek kijavítása (helyrehozása) történhet-e ismételt katéterezéssel? Ha valami ehhez hasonló történhetett? (esetleg a szívburok megsértése), akkor ez (vérzés a szívburok körül) bármikor újra előfordulhat-e? És hány évig a katéterezés után? Ez az esetleges vérzés a sima kétirányú felvételen látszik? Ha igen, akkor milyen formájú lehet a vér? kerek, négyszögletes, stb?
Mit jelent az, hogy „pericardiális zsírszövet”, esetleg a szívburok körül lehet zsír vagy zsírszövet?


Másik kérdésem,hogy már jelenleg is meglévő magas vérnyomás, ami megfeleően volt gyógyszerrel beállitva mitől emelkedett meg -semmiféle konkrét ok nem volt, ami miatt a gyógyszer adagot növelni kellett?
2010. 12. 08. | 20:10

Kedves Kérdező!
Ha csak diagnosztikus szívkatéterezés (azaz koszorúér-festés) történik, akkor a katéter vége a koszorúerek szájadékában helyezkedik el, így nem valószínű, hogy olyan szövődmény jelentkezik, ami vérzést okoz a szívburokban. Tágítás során azonban a szűk/elzáródott érszakaszon egy ún. vezetődrótot tolnak át, ami nagyon ritkán ugyan (inkább nagyon makacs, meszes elzáródásnál), de okozhat olyan sérülést, ami kisebb-nagyobb vérzéshez vezethet. Ez általában rögtön látszik, mert az érfestéshez használt kontrasztanyag „kilép”, kifolyik az érből, ami láthatóvá válik a monitoron. Ezt követően a vérzés megállhat magától, ritkábban komolyabb beavatkozásra van szükség. Az esetleges vérzés követésére az ultrahang sokkal alkalmasabb, mint a röntgen (ez utóbbin inkább nagyobb mennyiségű vér lenne látható, de annak általában klinikai jelei is vannak). Nyugodjon meg, évekkel később nem fog kialakulni ilyen vérzés.
A pericardialis zsírszövet valóban a szív körül található zsír.
A vérnyomás szabályozásában számos idegi és hormonális tényező vesz részt, ha az egyensúly megbomlik, az addig jól beállított vérnyomás is megbillen, nagyon nehéz e mögött konkrét okot kimutatni. Ha a gyógyszeres próbálkozások ellenére sem lehet azonban beállítani a vérnyomást (a korábbiaktól eltérően), akkor más betegséget (vese, hormonok, alvási apnoe) kell keresni a háttérben.

Orvosszakértő 2010. 12. 13. | 14:45
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close