Aorta szűkület és sport

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Mi kint élünk Svédországban. Mikor még a kisfiam 5 éves volt megállapították Magyarországon az aorta szűkületet. Már akkor azt mondták, hogy intenzíven nem sportolhat.
12 éves korában elvégezték a műtétet itt Svédországban. Az orvos aki végezte a műtétet azt mondta, hogy ezután annyit sportol és olyat amit akar. A kezelő orvosa azt mondta heti néhány óra még belefér. Most 14 éves és kézi labdázni szeretne, de ez valószínű különböző meccsekkel jár. Nem tudom mit tegyek mert Ő annyira sportfüggő. Itt nem tudok tanácsot kérni mert itt nagyon lazán kezelik a dolgot.
Milyen sportot vagy menyit sportolhat ö egyáltalán. Mert focit azt egyértelműen kizártuk. De a kézilabda még belefér-e?
Milyen sűrűn kellene ezt ellenőrizni mert itt azt mondták hogy elég csak két évente?
2012. 09. 14. | 19:14

Kedves Kérdező!
A leírt adatok alapján pontosan nem megválaszolható a kérdés. Amennyiben a szív ultrahang lelet teljesen normális, akkor engedélyezhető a nehezebb fizikai aktivitás. Sportorvoslásban jártas szakember véleményét érdemes kikérni. Véleményem szerint, veleszületett szívhiba esetén nagyobb a ritmuszavarok előfordulási valószínűsége, melyet a verseny által okozott stressz fokozhat, ez komoly rosszullétet is eredményezhet- ezért én élsportot semmiképpen sem javaslok.

Orvosszakértő 2012. 09. 15. | 22:41
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close