Aortabillentyű szűkület

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

7 éves kisfiamnál tegnap EKG-t, és szívultrahangot végezek, mert a futballedzésen és testnevelés órán mellkasi fájdalomra panaszkodott.
Diagnózis: Az aortabillentyű veleszületett szűkülete, aortában enyhe turbulencia észlelhető. hat havonta kontroll.
A Dr. úr azt mondta, hogy a gyerek ne sportoljon tovább, mert veszélyessé válhat. A kisfiam testnevelés tagozatos az iskolában, tudni szeretném milyen fokban terhelhető? Érdeklődni szeretnék a kezelés iránt, ugyanis engem úgy tájékoztatott az orvos, hogy erre nincs kezelés csak műtéti eljárással tágítható az aorta, hozzátette erre a mi esetünkben még nincs kilátás (szükség). A gyermekem nagyon szereti a futballt és nem tudom, hogy egyik napról a másikra letudom- e beszélni, (le kell e beszélnem) róla.
Kérem tájékoztasson-e betegség veszélyeiről, és a kezelés lehetőségéről!
2011. 04. 15. | 15:04

Kedves Kérdező!
Enyhe fokú aortabillentyű-szűkület esetén, ha nincsenek panaszok, nem feltétlenül lenne szükséges abbahagyni a sportot. Azonban a gyermeknél terhelésre mellkasi fájdalom jelentkezett, a labdarúgás pedig elég nagy intenzitású, megterhelő sport, én sem javasolnám a folytatását. A billentyűszűkület fokától függően azonban lehet, hogy más, kisebb intenzitású sportot meg lehetne próbálni, erről egyeztessenek a kezelőorvossal, sportorvossal (ehhez látni kell a szívultrahangos leletet is).
Hosszú oldalakat lehetne írni magáról a betegségről, megpróbálom röviden összefoglalni. A szűk billentyű ellenében a szívnek (pontosabban a bal kamrának) erősebben kell dolgozni, ehhez több oxigénre/vérre van szüksége, de a vérellátás ehhez nem alkalmazkodik – ennek főleg nagyobb szűkület, illetve terhelés, sport esetén van jelentősége, többek között koszorúér-keringési zavar, ritmuszavar, vérnyomásesés, eszméletvesztés alakulhat ki.
A szűkület az idő múlásával romlani szokott, a billentyű egy idő után megérik a műtétre, hogy ez mikor következik be, nehéz előre megmondani (ha most enyhe a szűkület, akkor lehet, hogy bőven felnőttkorra fog esni). A kezelés sajnos csak műtéti. Biztosan nem könnyű a gyerkőcnek elmagyarázni, hogy ne csinálja tovább azt, amit szeret, de ez az ő érdekében történik. Az ultrahangos lelet függvényében a gondozó orvossal beszéljenek az esetleges alternatív sportlehetőségekről.

Orvosszakértő 2011. 04. 21. | 23:08
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close