Baj van a szívemmel?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Kb. 2 héttel ezelőtt szombaton éjjel arra ébredtem, hogy nagyon fáj a hátam felül. Aztán elmúlt, mentem dolgozni. Jan. 14-én elmentem az orvoshoz mert megint fájt a hátam (előtte már két nappal fájt, de gondoltam majd megint elmúlik). Az orvos tüdőgyulladással kezelt mostanáig, antibiotikumot kaptam, lázam nem volt. Két nappal ezelőtt mondtam az orvosnak, hogy körbe végig fáj a hátam a mellkasom, elől nyomást érzek, a szívem este lötyög, úgy gyorsan bedobog néhányat aztán abba hagyja amikor nagy levegőt veszek, de nagyon rossz érzés. Elküldött röntgenre, ahol kiderült, hogy nincs tüdő és mellhártya gyulladásom. Viszont a hátfájásom még mindig meg van, nem egyfolytában fáj de elég sűrűn, illetve elől középen a mellemnél nyomást érzek, illetve hiába alszom végig az éjszakát, egész délelőtt alszom megint. 41 éves vagyok, magas vérnyomással küzdők, gyógyszert szedek, igaz mérem rendszeresen és nem magas, ma is 118/75, p:67, és 113/80 p:70-et mértem idáig. Én aki hajnal 1/2 5-kor ugrok ki az ágyból, dolgozom egész nap, utána meg a gyerekek, hát nem tartom normális dolognak ezt a változást. Ma megyek vissza hozzá, kérek egy EKG-t, amit nem tudom, hogy hajlandó-e megcsinálni. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e köze ezeknek a tüneteknek a szívemhez, illetve az EKG kimutatja-e ha bármiféle baj van a szívemmel, esetleg infarktus gyanu lennék. Köszönettel: ...
2011. 01. 20. | 12:53

Kedves Kérdező!
Nehéz így interneten keresztül véleményt íni, de próbálom összerakni a darabokat. Tehát két hete jelentkezett először fájdalom, ami elmúlt, majd 6 napja ismét, amire a háziorvos tüdőgyulladást mondott, de a két nappal ezelőtti röntgenen sem tüdő-, sem mellhártyagyulladás nem látszott. Jó lenne tudni, milyen jellegű a fájdalom, 6 napja folyamatosan fáj, vagy csak szakaszosan (akkor milyen hosszú ideig), fokozódik-e belégzésre a panasz. A 6 napja tartó folyamatos fájdalom hátterében lehet, hogy inkább mozgásszervi ok áll, míg belégzésre fokozódónál mellhártya-izgalom még mindig felmerül a neg. rtg. ellenére.
Bár ritkábban, de a hátba sugárzó mellkasi fájdalom hátterében állhat szív eredet is (akár koszorúér-betegség, akár szívizom-gyulladás). A nyugalmi EKG nem minden esetben diagnosztikus, kiegészítő laborvizsgálatok kellenének, illetve szívultrahang. Jó lenne mielőbb egy kardiológiai vizsgálat (a legveszélyesebb lehetőséget mindenképpen ki kellene zárni), illetve területileg illetékes SBO felkeresése, ahonnan szükség esetén tovább utalják. Ha a háziorvos megcsinálta az EKG-t, kíváncsi lennék a fejleményekre (ha nem utalta azóta tovább).

Orvosszakértő 2011. 01. 21. | 09:57
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close