Extra ütés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

10 éve szedek Betaloc Zok 50 mg-ot, mert anélkül annyira zakatol a szívem, mintha megittam volna egy erős kávét.
A problémám: mostanában esténként, amikor nyugalmi állapotba kerülök (fekszem az ágyban) belülről egyszer csak egy nagy ütést érzek a szívem környékén, de akkorát, hogy szinte megrándulok. Ez megismétlődik többször egymás után, különösen, ha oldalt fekszem, nem beszélve arról, ha a bal oldalamon.
Elkezdtem Magne B6-ot szedni, erősen csökkent az "ütések" száma.
Mi lehet az oka? Szükséges kivizsgálni? Amikor legutoljára ezzel a problémával orvosnál jártam, nem tudott vele mit kezdeni a kardiológus!
Válaszukat előre is köszönöm!
2011. 03. 01. | 20:11

Kedves Kérdező!

Ezek valószínűleg ún. extraszisztolék. Egészséges szíven is gyakran előfordulnak (és amilyen hirtelen felbukkantak, úgy el is tűnnek), de társulhatnak koszorúér-betegséghez, tüdőbetegséghez, billentyűhibához, ionzavarhoz, hormonzavarhoz is. Nem derül ki, hány éves, van-e valamilyen rizikófaktora. Ha ezek az ütések nagyon sűrűn jelentkeznek, mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, netán eszméletvesztés társul hozzájuk, vagy a terhelhetősége csökkent az utóbbi időben, feltétlenül kardiológiai kivizsgálás javasolt, egyébként a háziorvos felkeresése jön szóba annak kizárására, nincs-e valamilyen anyagcserezavar, ioneltérés a háttérben.

Orvosszakértő 2011. 03. 03. | 15:39
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close