Három fajta szívritmuszavar

Orvos válaszol rovat
2002 óta szenvedek szívritmuszavarban. Eleinte csak kb. évente egyszer éreztem hogy melléver, remeg a szívem, aztán az idő múlásával havonta, hetente jelentkezett, most pedig 1-2 éve már mindennap akár többször is. Az EKG-men nem találtak soha semmi rendelleneset, 2-szer volt rajtam Holter, abból az egyik alkalommal elkeverték az eredményemet, úgyhogy nem tudtunk meg semmit.

A szívultrahangon kimutatták, hogy mitrális prolapszusom van, valamint terheléses EKG-n, hogy magas a szívfrekvenciám és a pulzusom (80/perc nyugalomban). A vérnyomásom általában normális, 100-120 közötti a felső érték.

Betalocot írtak a szapora szívverésemre, 3-szor 25mg-ot szedek. Meg mellé 0,25 mg Xanaxot, de ez a kombináció eléggé leviszi a vérnyomásomat és szédelgek, meg úgy érzem túl lassú lesz tőle a pulzusom (50-55/perc). Vagy ez még jó?

A kérdésem végül is ez lenne: 3 különböző ritmuszavart szoktam érezni, szeretném megtudni, mik ezek amit érzek, mert az orvosoknak mindig azt mondom, hogy extráim vannak meg remeg a szívem, na de ezek nem pontos meghatározások ugye.

Első: "mellédobban" néhányat, majd visszaáll a rendes kerékvágásba. Van, hogy akkorát üt mellé, hogy majd' kiszakad a hátam meg a mellem.

Második: néha azt érzem, hogy "kihagy", nem üt, majd üt egy oltári nagyot.

Harmadik: hirtelen, egyik pillanatról a másikra elkezd "remegni" a szívem, a mellkasomra téve a tenyeremmel is jól érezhetően remeg, kb. 180-200-at ver, kb. 3-4 másodpercig, olyankor nem tudok lélegezni sem, teljesen legyengülök, szédülök, mintha el akarnék ájulni; ez a 3. verzió a legijesztőbb és legrosszabb érzés, szerencsére csak pár másodpercig tart, majd visszaáll a rendes ritmusba.

Na én ezeket szeretném megtudni végre, hogy mi a pontos nevük ezeknek a ritmuszavar-fajtáknak, amiket én érzek. Kérem válaszoljanak legjobb tudásuk szerint. Köszönöm szépen!

UI: még az is rendszeres problémám, hogy reggelente arra ébredek, hogy gyorsan ver a szívem. Főleg, ha háton alszom. Ha pedig az oldalamon fekszem, sokszor "mellédobban", szóval csak hason tudok aludni. Ez miért van?
2012. 10. 02. | 10:35

Kedves Javaslom hogy a panasszal és a leleteivel keresse fel az Önhöz közeli orvosegyetemi központ elektrofiziógiai ambulanciáját (beutaló, időpont egyeztetés szükséges). Részletesen mondja el a vizsgálónak a 3. típusú panaszt, valószínűleg 1-2 speciális vizsgálatot fognak elrendelni, melyek alapján megállapítható a további teendő. A másik kettő tényleg extraütés valószínűleg. Jobbulást kívánok!

Orvosszakértő 2012. 10. 03. | 22:22
close