Nevotens

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

58 éves vagyok és 20 éves korom óta szedek vérnyomáscsökkentőt. Nemrég az Atenolol megszűnése miatt a háziorvos Nevotensre állított át, ami kezdetben jónak bizonyult és elég volt egy fél tabletta naponta. Közben életem úgy alakult, hogy rendkívül sokat idegeskedtem és a vérnyomáscsókkéntőt egyre majd másfélre emeltem. De igazán az állapotom romlott mert ugyan a vérnyomásom nem magas sőt 100/60 körüli de a pulzusom 100 körüli állandóan és ez a gyógyszer nem csökkenti. A problémám az, hogy szerintem nem jó nekem ez a gyógyszer mert a vérnyomásom miatt akár gyógyszer se kellene vagy csak minimális viszont a magas pulzusomra nem hat. Megjegyzem, hogy közbe a kellemetlen napi helyzetekbe édességgel vigasztaltam magam és kb. 10kg-ot híztam ami régebbi tapasztalatok során mindig rontotta a vérnyomásom és a pulzusom.
Kérdésem, hogy merhetem-e a háziorvosomnak mondani, hogy nekem nem ez a gyógyszer az igazi? Vagy kivizsgálás is kell, vagy esetleg egy ultrahang amin sokat látni szerintem. Megjegyzem, hogy kb. 35 éven keresztül a vérnyomáscsökkentők nagyon jól hatottak és soha nem volt kiugró érték.
Várom a válaszát tisztelettel. ...
2011. 04. 03. | 21:30

Kedves Kérdező!
Nyugodtan beszélje meg a háziorvossal, ha úgy érzi, nem jó a gyógyszer. Egyébként a Nevotens is pulzuscsökkentő tulajdonságú, de valószínű, hogy a túlsúly is szerepet játszik a pulzusszám emelkedésében. Fogyás, ha nincs olyan betegség, ami miatt nem lehet, rendszeres testmozgás (akár napi 30 perc tempósabb séta is) segíthet, egyébként egyéb belgyógyászati betegség kizárása (vérszegénység, pajzsmirigy-betegség) is megfontolandó.

Orvosszakértő 2011. 04. 05. | 10:25
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close