Pangásos szívelégtelenség

Orvos válaszol rovat
74 éves édesanyámnál pangásos szívelégtelenséget állapítottak meg szívultrahangon. Mivel a jobb kamrai szisztolés nyomást találták magasnak (90Hgmm+10 Hgmm), ezért elküldték tüdővizsgálatra is, ahol a tüdőt a mellkasi röntgen és kapacitás vizsgálat után rendben találták.

Édesanyámnak rossz az étvágya, és fáradékony is, emellett a lába estére dagad. Kb. 20 éve kezelik a magas vérnyomását, vízhajtót is szed már jó pár éve. Tehát, elméletileg, a szívelégtelenségét kiváltó betegségét már kezelik. Mit gondolnak, ilyen idős életkorban milyen egyéb lehetőségei vannak még erre a betegségbe? És mik az életkilátásai?
2012. 04. 10. | 06:41

Ez a leírt jobb kamrai nyomás tényleg nagyon magas, tüdőembólia és pitvari vagy kamrai sövény hiány is vezethet ilyen értékhez, más problémák mellett. A további vizsgálatok között szerepelhet a kardiológus megítélése szerint transoesophagealis (nyelőcsőn keresztüli) speciális szív ultrahang, mely a szív struktúráit pontosabban mutatja mint a mellkas falon keresztüli vizsgálat. A nyelőcső pontosan a szív mellett halad, nyeléssel egy kisujjnyi vastag ultrahang fejet idejuttatnak és sokkal pontosabb információt lehet kapni. A mellkasi CT alkalmas lehet a tüdő keringés vizsgálatára, esetleg egyéb anatómiai eltéréseket is mutathat. De először valószínűleg kontrollálni kellene, hogy ez nyomás még mindig ilyen magas-e? Jobbulást kívánok az Édesanyjának!

Orvosszakértő 2012. 04. 12. | 19:20
close