Pánikbetegség és stresszes környezet

Orvos válaszol rovat
39 éves nő vagyok, 10 éve kezdődött a pánikbetegségem, de szerencsére már pár éve nem szedek antidepresszáns gyógyszert, csak alkalmanként Rivotrilt (esténként 1 db-ot a Rivotril 0,5-ből).

Tavaly tavasszal és ősszel is előjöttek a szívritmuszavaraim, ami azt jelenti, hogy érzek 1-1 kihagyást vagy extra ütést. Valamikor 5-10 percig is eltart, hogy extrák vannak, olyankor sétálok, figyelmet terelek el, Betalocot, Rivotrilt veszek be. Voltam kardiológiai kivizsgáláson, ahol a Holter szintén kimutatta a zavarokat, de nincs teendő megállapítást kaptam (a pajzsmirigyhormonok rendszeresen kontrollálva vannak, már két éve normális értékek).

Sajnos most ezek a tünetek újra előjöttek, nem tagadom stresszes életmódot folytatok, kamasz fiam van, illetve egy kétéves, valamint a munkahelyemen sem 8 órát dolgozom. Általában keveset pihenek, most a hosszú hétvége alatt tényleg sokat pihentem. De ugyanúgy előjöttek ezek a zavaró tünetek. Az lenne a kérdésem, hogy ezek lehetnek akár pszichiátriai probléma tünetei? Forduljak pszichiáterhez, vagy ismételtessem meg a kardiológiai vizsgálatokat?
2012. 05. 01. | 21:14

Panaszai nagy valószinűséggel lelki eredetűek, de ha sokáig nem változtat a helyzeten, akkor akár szervi eltérést is okozhatnak, az Ön esetében pl. a szívében. Javasolnék Magnézium tablettát.
Talán nem pszichiátriai, hanem pszichoterápiás segitségre lenne szüksége. Ha azonban erősödnek a panaszok mindkét szakorvost keresse fel gyógyszeres segitség miatt. Addig is, amennyire lehet, forditson figyelmet napi legalább fél órában saját magára. Ez lehet akár olvasás, vagy testmozgás, vagy egy kávé a barátnőkkel. Jó lenne, ha megtanulna valamilyen öngyógyitó módszert, pl. relaxálni vagy meditálni.

Orvosszakértő 2012. 05. 03. | 11:29
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close