Stressz vagy szív?

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktornő!
Nagyon sokat stresszelek, de összeszedtem minden erőmet és elkezdtem sportolni! Minden másnap 13-15 perceket futok és tornázok rá is itthon kb. 10 percet. Igyekszem majd növelni a tempót is. Kb 3 hete kezdtem el. Tavaly októberben voltam kardiológián ott volt minden 24 órás EKG, vérnyomás és volt terhelés is. Eredmény: Normál nagyságú szívüregek, mitralis hátsó vitorlán kis prolapsus, amely jelzett regurgitaciót okoz. Ez mit jelent? És miért hívott vissza 1 év múlva kontrollra? Ettől megijedtem, mert olyan mintha azért hívna vissza hamar mert komolyabb a baj. De gyógyszert nem írt adott mozgástervet, azt mondta változtassak az életemen. Pár éve volt depresszióm, és voltam utána pánikbeteg, de 2009-ben már nem kezeltek semmivel. Mostanában viszont ismét nyom a mellkasom ha ideges leszek (2 mell között) és tegnap a bal mellem felett mélyen megfájdult kb. 20 másodpercre, ahogy elkezdtem enni, olyan mélyen jövő fájdalom volt, nagyon megijedtem és az ijedségtől melegem lett meg vert erősebben a szívem kb. 1 percig. De tényleg viszont sokat idegeskedek néha már dadogok a stressztől, de igyekszem futni, mert ma amikor nyomott a mellkasom elmentem futni és jobb lett. Ön szerint szív vagy stressz? Mit tehetnék még hogy javuljon a szívem és megnyugodjak? (gyógynövény esetleg magne b6?) Voltam pszichiáternél, aki kedélyjavítót és nyugtatót írt ki, de nem vettem be mert nem akarok gyógyszert enni, elkezdtem nyers aloe verát enni és a gyomorgörcseimet, gyomorégésemet azt megszüntette. Néha rosszul és keveset alszom, és sokat fáj a nyakam 2 oldalt és hátul, de a vérnyomásom jó és sokat beáll a hátam a lapockámnál, sokat fáj a hátam hirtelen felhúzom magam, érzem nincs türelmem. A pszichiáternél a diagnózis: enyhe depressziós epizód, generalizált szorongás. Sokat kóvályog a fejem, de kevesebbszer szédülök már meg. Kérem írja meg mit tegyek?vagy szedjek mégis legalább frontin nyugtatót esetleg ha idegesebb vagyok vagy a jobb alváshoz? Lehet mégis néha kellene bevennem? Vagy erőteljesebben mozogjak? Tudom rendet kellene tennem az életemben is, de nem könnyű. Fejkóválygást is stressz okozza?
2012. 05. 07. | 19:14

Kedves Kérdező!

A mitralis prolapsus egy nagyon gyakori szívbillentyű probléma, amikor nem záródnak tökéletesen a billentyű vitorlái és egy kevés vér visszaáramlik a kamrából a pitvarba. Az ön esetében nagyon enyhe a rendellenesség, nem kellene hogy bármiféle problémát okozzon. Az orvosa azért hívta vissza kontrollra, hogy ellenőrizze, hogyan alakul a billentyű állapota a továbbiakban. Egyetlen fontos dolog van, amit tudnia kell, mégpedig hogy ilyen problémával élőknél gyakrabban alakul ki pánikbetegség. Az összefüggés jelenleg nem világos, de mégis van kapcsolat.
Ha nem akar gyógyszereket szedni, akkor javaslom, hogy maradjon meg a mozgásnál, és szépen fokozatosan emelje a terhelést. Táplálkozzon egészségesen, ha túlsúlyos, akkor csökkentse a testsúlyát, fogyasszon több magnéziumban és B-vitaminban gazdag élelmiszert. Hasznos lehet a magnézium és B-vitamin komplexek fogyasztása is. Gyógynövények közül ajánlom a citromfüvet, az orbáncfüvet, a komlót, a levendulát is, ez utóbbi kettő jó altató hatással is bír. Javaslom még a valeriána (macskagyökér) tartalmú szerek kipróbálását is.
Ezek mellett jó stresszoldó a relaxáció, a jóga, az autogén tréning, és a meditáció is. Ezek otthoni körülmények közt is végezhetőek, de pszichológustól is megtanulhatók.

Orvosszakértő 2012. 05. 10. | 22:20
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close