Szívbetegség utáni rehabilitáció

Orvos válaszol rovat
Rokonomnak augusztusban szívkatéterezése volt, akkor az orvosok előjegyezték ércserére. Szeptember 10-én Németországban szívritmuszavarban összeesett, újraélesztés után a Lahr-i Szív Klinikára szállították. Újra katéterezték. Pár nap kóma után felébredt, nagyon jól érezte magát, húslevest adtak neki, kis hányinger miatt pár kanál után visszautasította, de evett, fel volt, szépen beszélt, jókedve volt.

Aztán pár óra múlva arra lettek figyelmesek a családtagjai hogy keveri a betűket, tudta Nagybátyám hogy mit akar kimondani, de nem tudta jól kimondani, aztán pár óra múlva újra olyan állapotba került hogy gépekre kellett tenni. MRI-t és további vizsgálatokat hajtottak végre nála, kiderült hogy a szív erek is rossz állapotban vannak, de a kisagyban nagyfokú érelmeszesedés van.

Újra felébredt pár nap után a kómából, nagyon lassú javulással levették a gépekről, most már nincsenek gépek rajta, csak gyomorszondán történik az etetése, ami viszont a legrosszabb hogy már 3 hete nagyon köhög (tüdőgyulladása is volt, de azt kikezelték), a köhögés miatt szegény nagyon erőtlen, ha leszívják neki a tüdőről a slejmet akkor pár órát jobb neki, de egyébként ha nem a száján veszi a levegőt,és próbálna mondani valamit akkor rögtön köhög, és nagyon sok erőt veszít ezzel (ami sajnos nem nagyon van).

Időközben hazaszállították az egri Kórházba, mert Németországban rehabilitációt írtak elő neki, szeretném megkérdezni hogy Ön szerint milyen kórházba kellene szállíttatnunk, mert most rehabilitálni kellene, csak fekszik szegény, a bal oldala gyengébb, de mindenét tudja mozgatni, mindent ért, tehát tudata teljesen tiszta. Tanácstalanok vagyunk, mert ha "csak" rehabilitációs kórházba visszük, nem tudjuk mennyire lehet a szívét terhelni, nem tudna Ön egy olyan Kórház elérhetőséget ahol Kardiológia és ilyen jellegű betegek rehabilitációja együttesen zajlik? Nagyon köszönöm segítségét!
2012. 10. 16. | 07:39

Kardiológiai rehabilitáció több helyen is történik, itt nem ritkán előfordulnak agyi keringés zavarral küzdő páciensek is, fel vannak készülve ezek az osztályok a komplex problémákra is. Bátran kérdezzék meg a jelenlegi kezelőorvost, hogy melyik intézményt javasolja. Ebben az esetben, lehet, hogy célszerűbb közelebbi kórházat választani, hogy az Önök támogató törődése is segíthesse a pácienst a felépülésben.

Orvosszakértő 2012. 10. 17. | 19:11
close