Szívdobogás lelki okok miatt

Orvos válaszol rovat
24 eves lány vagyok, es azért írok, mert 2-3 napja úgy veszem észre, hogy előfordul nálam szívdobogás, vagy az hogy egy-egy szívdobbanást erőteljesebben érzek es egy kicsit alacsony az energiaszintem is, ami amúgy elég magas.

Ezeknek a tüneteknek egy részét lehet, hogy azért is érzem, mert elég feszült időszakom van most. Viszont sajnos hamar meg szoktam ijedni, mert erősen hipochonder voltam korábban.

15 éves koromban voltam teljes szívvizsgálaton, EKG, holter, terheléses vizsgálaton és mindent rendben tálaltak, annak ellenre hogy egy kis ingerület-átviteli eltérést megállapítottak nálam, de azt mondták, hogy ez nem betegség es nincs miért gyógyszert felírni. Ha sportolok, azt jól bírom, nem fáj, nem szúr, általában sosincs panaszom.

Most egy kicsit aggódom, de mivel tudom hogy hajlamos vagyok túlidegeskedni az ilyesmit (olvastam arról a hölgyről, akinek pánikbetegségei miatt vannak ilyen tünetei es néha én is tapasztaltam ilyesmit) nem tudom hogy rögtön kivizsgálásra kellene-e rohannom. Főleg, hogy mar többször volt olyan, hogy az ilyen jellegű tapasztalataimnak lelki eredete volt.
2012. 10. 08. | 13:35

Kedves Réka! A panaszai hátterében úgynevezett extraszisztolék állhatnak- ezek nem sorban érkező ütések, melyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni a kezelés szükségességéről. Ez a probléma azonban gyakran nem igényel speciális kezelést. Megpróbálható esetleg valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítmény, ez a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje!
Koffein fogyasztás kerülése javasolt.
Az jó hír, hogy a fizikai aktivitást jól bírja, súlyos szívbetegek inkább terhelésre szoktak panaszossá válni általában.
Amennyiben néhány nap alatt nem szűnnek a panaszai kardiológiai kivizsgálás javasolt!
Jobbulást kívánok!

Orvosszakértő 2012. 10. 09. | 20:01
close