Szívkoszorúér megbetegedés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Úr!
52 éves vagyok, 184 cm, 82 kg. Nem iszom, soha nem dohányoztam. Évtizedek óta rendszeresen sportolok. Hetente 4-5 alkalommal futok 3-6 km-t, de a többi napokon is kondizom, úszom kerékpározok. Nyáron a Balatont is átúsztam.
Egy rutin EKG után azt mondták, hogy ezen szívkoszorúér megbetegedésre utaló jelek látszanak. A terheléses vizsgálat is gondolom ilyesmit jelzett, mert igen lassúra állították a futószalagot, és közben kérdezgették, hogy jól érzem-e magam. Hiába mondtam, hogy nyugodtan tehetik nagyobb fokozatra, hisz még csak el sem fáradtam.
A futást nagyon szeretem, s általában a komoly fizikai terhelések alatt és után is kifejezetten felszabadultan, s jól érzem magam. Még soha egyetlen esetben sem tapasztaltam semmilyen fulladást, szorító érzést, fájdalmat a mellkasomban. Sőt, terhelésre általában inkább egyre javul a közérzetem, sokkal erősebbnek és egészségesebbnek érzem magam. Az orvos is némileg tanácstalannak tűnik, (talán kicsit hitetlen is azzal kapcsolatban, amit elmondtam a rendszeres sportról, és hogy nincsenek, s nem is voltak panaszaim) mindenesetre beutalt szívizotópos vizsgálatra, amire várni kell.
Azóta én is tesztelem magam. Tegnap 7 km-t futottam úgy, hogy az utolsó 2-300m-en gyakorlatilag sprinteltem. Jól kimelegedtem, meg a sprint miatt felment a pulzusom, de semmi panasz, csak jóleső fáradtság, és kiváló közérzet.
Mi a véleménye a dologról?
2011. 10. 29. | 15:32

Kedves Kérdező!

Az EKG-t sajnos nem tudjuk online megítélni, mert ha a nyugalmi és a terheléses EKG alapján merült fel, hogy gond van, akkor ezt jó lett volna látni. Panaszmenteseknél is lehet EKG eltérés, ez nem kizáró ok, sőt vannak olyan betegségek, amik esetében a mellkasi fájdalom idegkárosodás miatt nem jelentkezik. Tehát látatlanban nem tudok az ön esetével kapcsolatban véleményt mondani, legyen türelemmel a következő vizsgálatig, illetve szívultrahang is javasolt.

Orvosszakértő 2011. 10. 30. | 10:59
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close