Szívultrahang

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Szív ultrahang eredményem a következő: Jobb kamra DD:27mm.Ao.gyök:28mm.Ao. bill. nyitás:21mm.Bal pitvar M-mód:37mm.Septum DT: 9mm.Hátsófal DT: 10mm.Bal kamra DD:50mm. Ds:34mm. EF:68%. 2.D. Bal pitvar:49mm. 2.D. Jobb pitvar:50mm. E/A arány:0,7/0,5. Kiáramlási sebesség: 1,3m/sec. MI: jelzett. TI: jelzett. Vélemény: A mitr.mellső vitorla lazább szerkezetű. A pitvari septum mobilis, de shunt áramlás nem látható. Jól kontoraháló kamra. Norm.üregi átmérők, megtartott bal kamra functio.

Az ultrahang azért készült mert 1,5 hónapja ritmuszavarom van. Concort szedtem rá de nem használt (napi 1/2 majd egy egész 5mg,2 napja abbahagytam). Naponta nagyon sokszor (van hogy 3-4 percenként) bedobban, vagy egymás után 3-4 nagyobb dobbanás és normális ütemben ver a szívem tovább, vagy épp úgy érzem, hogy kihagy. Ez a fajta ritmuszavar valóban ártalmatlan? (normál vérnyomás, negatív labor eredmény, jó ekg, pajzsmirigy rendben, 26 éves vagyok, egészséges életet élek). Nagyon aggódom, hogy valami komoly bajom van, már jártam 2 kardiológusnál is de nem találtak semmi eltérést, háziorvos azt mondta biztos lelki eredetű. Nagyon megvisel, hogy szinte egész nap a ritmuszavart érzem, kétségbe ejt. Ezzel valóban ne foglalkozzak? (magnéziumot szedek, galagonya teát iszom). Elkezdtem sportolni is. Köszönöm segítségét!
2011. 04. 04. | 15:50

Kedves Kérdező!
Az ultrahang teljesen rendben van. A bedobbanások miatt jó lenne látni egy Holtert, hogy mi is ez a ritmuszavar pontosan, de valószínűleg extraszisztolékről van szó, amik ép szív mellett (lásd szív UH) jóindulatúak, bár sokaknak kétségtelenül kellemetlen pillanatokat okozhatnak. A magnézium, sport jó hatású lehet, a Concor valóban nem segít mindig (néha a pulzusszám csökkenésével inkább sűrűsödnek az extrák). Sajnos nagyon nehéz őket befolyásolni, meg kell próbálni kevésbé figyelni rájuk, ha rágörcsöl a panaszra, csak rosszabb lesz, próbáljon valami relaxációs technikát elsajátítani. Holter alapján, ha nagyon sok ES-t regisztrálnak vele, még esetleg katéteres abláció jön szóba, de ennek nem mindig 100%-os a sikere, ezért inkább csak végső esetben jön szóba.

Orvosszakértő 2011. 04. 06. | 11:35
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close