Érelmeszesedés tünetei

Az érelmeszesedés az ereink közül a szerveket friss, oxigéndús vérrel ellátó artériákat érintő, súlyos szöveti elfajulás. A tünetek attól függnek, hogy mely erek érintettek.

Az erek sima felületén egy kásaszerű anyag, majd kalciumlerakódás keletkezik, mely lassítja a véráramlást, ezzel rontva a szervek vérellátását. Az érelmeszesedést sokszor már csak előrehaladott állapotban ismerik fel. A betegség kockázata pedig a kor előrehaladtával nő. Szövődményei, az angina, vagy a stroke fokozatosan alakulnak ki, és az ér szűkítésének mértékétől függően egyre súlyosbodnak. A legnagyobb problémát az okozza, hogy akár 70 százalékos is lehet a szűkület, mire egyáltalán jelentkeznek a tünetek.

Gyakrabban fordulhat elő betegség, ha sok zsíros és kalóriadús ételt fogyasztunk: ez túlsúlyhoz és a koleszterinszint növekedéséhez vezet, melyek növelik a betegség kialakulásának esélyét. A mozgáshiány, a dohányzás, a magas vérnyomás, és a cukorbetegség további rizikófaktorai az érelmeszesedésnek.

Tünetek a keringés romlásával jelentkeznek

Ha a vérkeringés jelentősen romlik, akkor lépnek csak fel a tünetek, melyek attól is függnek, hogy mely erek érintettek. Ha az agyban futó erekben történik lerakódás, az stroke-hoz vezethet. Ha a szív környéki erek szűkülnek be, fulladás, ritmuszavar, angina pectoris, szívinfarktus vagy szívelégtelenség alakulhat ki. A vese környéki erek elmeszesedése magas vérnyomást, és a vese működésének leállását okozhatja. Ha érelmeszesedés a lábak vagy a medence ereiben van, akkor a lábak fájnak, kezdetben csak nagyobb terhelésre, később járás közben is. A férfiak esetében a medence ereinek meszesedése impotenciát is okozhat.

Érelmeszesedés megelőzése

Az érelmeszesedés megfékezésében és megelőzésében sokat segíthet a B3-vitamin, a C-vitamin. A Q10 az egyik legfontosabb antioxidáns, amely a szív- és érrendszeri betegségek számos formája ellen véd. Segíti az érfal sejtjeinek jobb energiafelhasználását, ezáltal véd a magas vérnyomás ellen. A lizin pedig nélkülözhetetlen a kötőszöveti stabilitáshoz, így ennek pótlása is ajánlott, főleg magas koleszterinszint, vagy kialakult érelmeszesedés esetén.

Életmódbeli változtatásokban az egyik legfontosabb a dohányzás elhagyása – a nikotin ugyanis közvetlenül is károsítja az érfalat – valamint a megfelelő mennyiségű testmozgás.

További, ajánlott cikkünk: Az érelmeszesedés megelőzése


close