Szívbetegségek tünetei

A szívbetegségek tünetei betegségenként részben eltérőek lehetnek. A szívburokgyulladás tüneteként általános gyengeség és fulladás jelentkezhet, míg a szívinfarktus hirtelen jelentkező tünetekről ismerhető fel: ilyen a heves, a bal karba, nyakba vagy hasba sugárzó fájdalom.

Az alábbiakban megtudhatják, melyik szívbetegség milyen tünetekkel járhat.

Az endocardium betegségei

Az endocardium betegségei két csoportba sorolhatók: noninfektív, illetve infektív endocaditis. Az endocardium betegségeinek tünetei: felső légúti fertőzés után mintegy két-három héttel alakul ki láz, a bőrön különböző elváltozások, valamint ízületi fájdalmak jelentkeznek.

A betegség a szív egészét érinti, ezért sok esetben tapasztalható tünet a szívzörej, de az EKG- vagy a szívultrahang terén is jelentkezhetnek eltérések. A szerzett szívbillentyű-hibák leggyakrabban e betegség miatt következnek be.

Szerzett billentyűhibák

A szerzett billentyűhibákat a legtöbb esetben rheumás endocarditis válthat ki a nagy nyomás alatt lévő szívbillentyűkön. A beteg sokáig semmiféle tünetet nem érzékel, a betegség jelei majd csak nagymértékű szűkület esetén jelentkeznek.

Ezek közé tartozik az alacsony vérnyomás, fulladás, szédülés vagy ájulás. A szintén gyakorinak számító billentyűhiba, a mitralis stenosis esetében az úgynevezett tüdőpangás tünetei észlelhetők köhögés, fulladás, köhögés vagy vérköpés formájában.

A mai tudomány már képes arra, hogy a születés előtt felismerje a szívbetegségek egyes típusait. Ezeket akár már a baba világra jöttekor, de legkésőbb gyermekkorban helyreállítják. Jellemzően kamrai és pitvari septumdefektusról van szó.

Cardiomyopathia

A cardiomyopathia a szív funkciózavarával járó szívizom-megbetegedés, amely jellege dilatativ, hypertrophiás, vagy restrictiv lehet. Tünetek sokáig nem jelentkeznek, a cardiomypathiát általában súlyosabb stádiumban fedezik fel, rosszabb esetben a hirtelen bekövetkező halál után derül rá fény. A fiatal élsportolók között ez az egyik leggyakrabban előforduló kardiovaszkuláris halálok.

Myocarditis

A myocarditis során gombák, baktériumok, vírusok váltják ki a szívizom gyulladását. A betegség sokszor tünetek nélkül, vagy enyhébb atipusos tünetekkel – mint gyors szívdobogásérzés, kimerültség, fáradtság – jelentkezik. A hosszan elhúzódó, kezeletlen esetek szívelégtelenség kialakulását is okozhatják.

Szívburokgyulladás

A szívburokgyulladás, azaz a pericarditis tüneteként általános gyengeség és fulladás jelentkezhet. Az akut jellegű szívburokgyulladás lehet úgynevezett dörzszörejt hallató száraz, vagy a pericardium lemezei között folyadékkal jelentkező nedves.

Angina pectoris

A koszorúér-betegségek, mint az angina pectoris, atherosclerosis gyakori haláloknak számítanak. Az atherosclerosis előfordulását több rizikófaktor is valószínűsíti: magas koleszterin és vérnyomás, túlsúlyosság, mozgásszegény életmód, diabétesz vagy örökletes tényezők.

Az angina pectoris a szívizom oxigénszükséglete és -ellátása közötti kiegyensúlyozatlanság miatt jelentkezik. Tünete – stabil esetben – a mellkasi fájdalom lehet, ám ez gyógyszerekkel kezelhető; instabil típusa hirtelen jelentkezik, s a szívinfarktus előfordulásának esélyét növeli.

Szívinfarktus

A szívinfarktus, amely leggyakrabban a szívkoszorúerek leszűkülése miatt fordul elő, a legtöbbször hirtelen jelentkező tünetekről ismerhető fel. Ezek heves, a bal karba, nyakba vagy hasba sugárzó fájdalom, hányinger vagy hányás, illetve hideg, nyirkos tapintású bőr. A szívinfarktus gyógyszer bevételével nem szüntethető meg. További tünet a vérnyomás esése, és sokszor szívritmuszavar is tapasztalható.


close