Címke: reuma

Szívizomgyulladás és a reumás láz

A szívizomgyulladás kialakulásában több faktor játszhat szerepet. Streptococcus baktérium fertőzésének utóhatásaként reumás láz léphet fel például, amelynek egyik következménye lehet ...

Szívizomgyulladás megelőzése

A szívizomgyulladást nem lehet megelőzni, de kialakulásának kockázatát csökkenthetjük, többek között egészséges életmóddal, így például az alkoholfogyasztás kerülésével vagy csökkentésével. ...

Szívszúrás

Sokan, egészen fiatal emberek is megtapasztalhatták már a hirtelen fellépő szívszúrást. A kellemetlen tünet mögött szerencsére ritkán áll valamilyen szívbetegség, ...

Kiket veszélyeztet a szívinfarktus?

Ma Magyarországon a 40-60 év közötti férfiak a legveszélyeztetettebbek a szívinfarktus szempontjából. A női változókor után azonban a nemi különbségek ...

Streptococcus, edzés

Tisztelt Doktor! 13 éves lányom versenyszerűen úszik. Kórházban volt jún. 10-13. között. A strepteszt pozitív lett. Antibiotikumot kapott. 1 hete újból magas láz, gennyes mandula. Újabb antibiotikum. Esténként fájdította a végtagjait, izomlázra gyanakodtam, hiszen naponta 2-szer edz. Sok utánajárás után megtudtam, hogy Ízületi fájdalom, és szívizomgyulladás lehet a betegség szövődménye. Kimutatható-e szívultrahangból a szívizomgyulladás? Úszhat-e, indulhat-e az országos bajnokságon jövő hét csütörtöktől?

Zsibbadás, szúró hátfájások

Tisztelt Doktor! Már hónapok óta mindennapos problémám, hogy a kézfejem (mindkettő), éjszakánként zsibbadt állapotban van, de ébredés után pillanatok alatt meg is szűnik. Ehhez társul, hogy a bal combom, szintén, hamar véget érő zsibbadásba kerül. Ez utóbbi mozgás közben is előfordul. A másik és talán nagyobb problémám, hogy már kétszer is előfordult, legutóbb pár napja, hogy minden előzmény nélkül, erős hátszúrásom volt ami kb 15-20 percig tartott. Ezt gyomortáji fájdalom és hányinger követett, furcsa rossz ízzel a számban. Azóta nem tért vissza, de napok óta nem tudom eldönteni, hogy a melleim vagy mellkasom okozza, de folyamatos nyomást érzek, pedig az erős szúrás a hátamban volt. Vérnyomáscsökkentőt szedek (Nebilet 5mg, Vidotin komb 4mg/1,25mg), napi felet mindkettőből. A vérnyomásom és pulzusom is jó a gyógyszerek miatt. Amit nem tudok mit jelent, hogy napok óta, több alkalommal a per értékem 100 környékén volt, míg a vérnyomásom jó értéket mutatott. Mindezt két vérnyomásmérővel is ellenőriztem óránként. Néhány példa: 135/103-81, 140/111-82, 117/100-72, 128/98-79 Ezeket az értékeket mentettem el a gépemben. 34 éves nő vagyok. Fölösleg akad rajtam de ránézésre nem vagyok kövér, sokan 80kg körülinek néznek, de ennek ellenére 110kg vagyok. A leírtak alapján várom véleményét, hogy mi állhat a zsibbadások és szúró hátfájások, valamint gyomortáji fájdalom és hányinger rossz szájízzel, hátterében.

Mellkasi fájdalmaim vannak

Tisztelt Doktornő/Úr! Nekem mellkasi fájdalmaim vannak, ami kisugárzik a karomba is. Voltam kardiológusnál, de nem talált semmi problémát a szívemmel. 38 éves nő vagyok. Azt tudni kell, hogy refluxom van, és a pajzsmirigyemmel is gond van (nem toxikus többgöbös golyva, legnagyobb 16mm-es.) De a pajzsmirigyhormonok határértéken belül vannak. Az lenne a kérdésem, hogy ez a pajzsmirigy probléma kapcsolatban lehet-e a panaszaimmal? És ha igen, akkor mi a teendő, hová menjek a gondommal? Mert nagyon meg vagyok ijedve, hogy csak a szívemmel van baj. A kardiológián csináltak vérvételt, EKG-t, ultrahangot és terheléses EKG-t is.

Bal kéz fájdalom

Tisztelt Doktornő! 25 éves vagyok, és két gyermek édes anyukája. Az a problémám, hogy a bal kezem fáj, hasogat, zsibbad. Voltam ezzel a problémámmal kardológián egy éve, és azt mondták semmi bajom, de azóta is fáj a bal kezem, vajon a szívemről van, vagy sem? Ön mit gondol?

Szúrást érzek a bal mellem alatt

Kedves Doktornő! 25 éves vagyok. Pár napja szúrást érzek a bal mellem alatt. A fájdalmat gyakran érzem a melleim között is, illetve a bal mellem felett. A bal karom is fáj. Lényegében nyomást érzek az egész bal felemen. Nagyon aggaszt. Jártam házi orvosnál, aki a bordaközi izmok gyulladására gyanakodott. Kaptam xefo nevezetű gyulladás csökkentőt. Csinált egy EKG-t. Először azt mondta, szépen megy a szívem, majd a következő percben már a P-hullám aggasztotta. Valami nem stimmelt vele. Adott beutalót a belgyógyászatra. Jártam ott is. 140-es vérnyomást mértek. Soha nem volt baj a vérnyomásommal. Izgulós vagyok, talán attól lehetett magasabb. Elküldtek tüdő röntgenre, de ott se találtak semmilyen kóros eltérést. A labor eredményre még várok. Nagyon félek, mi lehet a baj? Soha ilyet még nem éreztem. Köhögök is egy kicsit, de leginkább ez a szúró fájdalom aggaszt, ami nem múlik. Kérem segítsen, nem akarok meghalni semmilyen szívbetegségben még ilyen fiatalon. Félelmemet erősíti, hogy a környezetemben volt már rá példa, hogy szívizomgyulladást nem diagnosztizáltak egy ismerősömnél és fiatalon meg kellett emiatt halnia. Mi lehet a bajom?

Kardiológiai kivizsgálás

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! A következőben kérném segítségét. Tavaly januárban egy hosszú kihagyás után nagyon megerőltettem magam fizikailag (futás), még ilyen erős szívdobogást sosem éreztem. Másnap reggel nagyon rosszul éreztem magam, úgy éreztem, hogy valami a szívemmel nem stimmel, bár nem voltak mellkasi fájdalmaim, nem volt nehéz légzésem. Az ügyeleten az EKG és a vérnyomásom rendben volt. Az állapotom pár nap alatt folyamatosan romlott egészen addig, amíg fizikailag teljesen visszaestem, a sétán kívül bármilyen erősebb fizikai igénybevétel esetén azonnal rosszullétek léptek fel, mindig úgy éreztem, hogy a szívem vagy kidurran, vagy épp megállni készül, illetve mintha a mellkasom bal oldala be lenne gyulladva. Egyszer muszáj voltam kórházba is bevitetni magam, de a harmadik EKG sem mutatott semmi, a vérből nyerhető szív markerek is bőven referencia határokon belül voltak, ultrahang semmi kórosat nem mutatott. Ekkortájt a puszta beszéd hatására is úgy éreztem mellkas tájon valami erősen terhelődik, és ha tovább erőltettem, jött a rosszullét. Légzési nehézségeim rendszerint nem voltak, bár néhányszor a „rohamok alatt” úgy éreztem, hogy valamelyest be van szűkülve a légzésem. Ezután 2 hét teljes pihenés következett, éreztem is, hogy fokozatosan javulok. Február végén beutaltak ambulanter kardiológiai vizsgálatra, EKG normál, szívhangok normálisak, 14,2 MET-et teljesítettem a futópadon. Az anamnézisem miatt a már 10 évvel ezelőtt egyszer előfordult pánik betegségem lett újra diagnosztizálva, mivel másra „nem tudták fogni”. Állapotom folyamatosan javult magától, áprilisban már enyhébb rendszeres sport mozgást = biciklizést is képes voltam végezni, dimbes-dombos terepen túráztam néhányszor, alkalmanként 10-15km-et, április végétől teljesen tünetmentes voltam. Július végén egy picit komolyabb lépcsőmászást követően megint jött egy rosszullét, ezután már tényleg kezdtem elhinni, hogy megint a pánik betegségem lépett be a képbe, és a régi pszichiáterem javallatára elkezdtem szedni a gyógyszert, ami 10 éve is kb. 40 nap leforgása alatt helyre tett. Megjegyzem, tényleg többször voltak olyan tüneteim a rosszullétekkel összefüggésben, amik a régi pánik betegségem tüneteire hasonlítottak (szédülés), de én attól tartok ezt csak az eredeti probléma váltotta ki. Igyekeztem kímélni magam, de még így is volt pár spontán rosszullétem, még azután is, hogy a gyógyszert már 1 hónapon túl szedtem. Összességében az állapotom kielégítő volt. Augusztus tájékán érezni kezdtem, hogy enyhe, de állandósult fájdalomérzet (egyelőre csak mozgásra) alakult ki a bal mellkas tájékán. Ilyen gyulladásos fájdalomra kell gondolni (nem görcs, nem szúrás, nem nyomás), eleinte abszolút nem volt zavaró. Sajnos mára ez odáig fokozódott, hogy lélegzetvételkor, amikor teleszívom a tüdőm a telítettségi ponton mindig belép egy erősebb, hasonló, gyulladásos érzet, de ez, ahogy az izom kezd kiengedni, egyből el is múlik, de sajnos folyamatosan olyan érzetem van, mintha a szívem tájéka folyamatos gyulladásban volna. A közérzetem alapvetően egy héttel ezelőttig jó volt (most pár napja úgy érzem magam, mintha lázas beteg volnék, de még hőemelkedésem sincs), gyengének sem éreztem magam, de amint egy kicsit elkezdem terhelni magam (nagyon enyhe kocogás), egyből jön egy feszítő rheumatikus érzet szív tájékon, és abba kell hagynom a mozgást. Ugyanez az érzet volt már a kezdetekkor is, csak akkor még nem éreztem egy állandósult gyulladásos érzetet a mellkasomban. Érdekes, hogy novemberben volt 3 hét, amikor teljesen jól voltam, bár a mellkasi szimptómák akkor is jelen voltak valamivel enyhébben, viszont képes voltam megint megcsinálni a 14,2 MET-et a futópadon, amit megint egy negatív kardiológiai jelentés zárt. Azt mondták, akinek van egy negatív ultrahangja (bár ez még januárból), 4 negatív EKG-ja és 2x is 14,2 MET-et teljesített a futópadon, annak nem lehet semmilyen kórós kardiológiai elváltozása, ideértve a szívizom gyulladást is. Ez időtájt a pszichiáterem is leállított a gyógyszerről, mondván, ha ilyen „tartósan” jól vagyok, akkor nincs is rá szükségem. 1 hét múlva már megint nem voltam jól. 4 hete nagy vérképet csináltattam TSH és kreatin kinázzal kiegészítve. Egy enyhén emelkedett májfunkción és koleszterinen kívül, ami már évek óta ott van, minden bőven referencia határokon belül, süllyedés is. Múltkorában 3 oldali mellkas röntgen is készült, az is negatív. Neurológia, negatív. Mivel folyamatosan enyhe gyulladásos érzetem van a bal mellkas tájékon (pihent állapotban is érzem, hogy különbség van a jobb és bal oldal közt), illetve azok az izomfájdalmak, melyeket ebben a régióban érzek is ilyennek hatnak, ezért nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy mégiscsak valamilyen gyulladásos folyamat zajlik ott, és már annyiszor megerőltettem, hogy nem képes magától regenerálódni. Szeptembertől a vérnyomásom is majdnem naponta mérem. Általánosságban elmondható, hogy a korábbi évek elszórva mért vérnyomásaihoz képest a felső érték kb. 10-zel, az alsó 5-tel, a pulzus is közel tízzel (most 10 perc nyugalmi állapot után is simán előfordul, hogy 70-et mérek, illetve „rohamok idején” a legmagasabb mért vérnyomásom 143/99 volt 90-es pulzus kíséretében) emelkedett átlagban. A fentiek végett tisztelettel érdeklődnék, hogy van-e olyan képalkotó eljárás, ami segít annak felderítésében, hogy esetleg nem szívizomgyulladásról van-e mégis szó, illetve milyen hasonló vizsgálatokkal lenne érdemes kontrollálni, hogy a szívizomzat károsodott-e az egy év alatt (mivel a kreatin kináz értéke mindig jó volt, és 3x is mérték, ezért eddig nem is aggódtam emiatt.) Egy kontroll ultrahangnak, ill. egy holternek volna értelme? Mivel az egész históriát egy szokatlanul nagy megterhelés előzte meg, így nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy annak hatására romlott el valami, nem tudok belenyugodni abba, hogy mindez csak a pánik betegségem volna.

close