Címke: szív

Mellkasi fájdalom, ambulancia

Tisztelt Doktor! Pár napja kis fizikai munka után erős mellkasi fájdalmam lett, majd 5 perc múlva elmúlt. Délután megismétlődött nyugalmi állapotban, de most már úgy isten igazából, erős szegycsonti fájdalom, enyhe szédülés. 15 percig tartott, mire megérkezett az orvos és vérnyomáscsökkentő rágótablettát ill. nitrog. spray-t szórt nyelvem alá. Hamarosan helyre jöttem, de beküldött az ambulanciára. Lelet:RR:160/100 Hgmm EKG:sr.bal típus,durva repol, zavar nincs SPO2:96% FR:72/min Keresztes vérértékek:LDH233;CK:190;LUC:1.4 ;Basophyl:0.4;Cardialis troponin I 0.01;D-Dimer:81.15 Következő napokban Echocardiográfia: 29mm gyökben 14 mm-re Jol sep.bill. JK:32mm BP:35mm MÉretek: DD:50mm DS:34mm EF:58% SEPTUM: 13mm HF:13mm BP.hossz:50mm JP.hossz:38mm Mitrális beáramlás:E:80mm/s V.max:126mm/s Tricuspidalis beáramlás szabályos.Segmentalis fali mozgászavar nincs.Vélemény: Norm.nagyságú szívüregek.Jó balkamra systoles functio. Ház körül megvagyok panasz nélkül, de kis fizikai terhelésre felső fogsori fájdalom és mellkas szegycsonti fájdalom lép fel, mely pihenésre megszűnik. Terheléses EKG csak két hét múlva, ezért kérném szíves véleményét. 62 éves férfi vagyok,vérnyomásom gyógyszeresen eddig rendben volt. Egyidejűleg kérdezném, hogy visszérműtét előjegyzésem van egy hónap múlva. Van annak akadálya?

Streptococcus, edzés

Tisztelt Doktor! 13 éves lányom versenyszerűen úszik. Kórházban volt jún. 10-13. között. A strepteszt pozitív lett. Antibiotikumot kapott. 1 hete újból magas láz, gennyes mandula. Újabb antibiotikum. Esténként fájdította a végtagjait, izomlázra gyanakodtam, hiszen naponta 2-szer edz. Sok utánajárás után megtudtam, hogy Ízületi fájdalom, és szívizomgyulladás lehet a betegség szövődménye. Kimutatható-e szívultrahangból a szívizomgyulladás? Úszhat-e, indulhat-e az országos bajnokságon jövő hét csütörtöktől?

Pangásos szívelégtelenség kezelése

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Párom 40 éves és tavaly októberben pangásos szívelégtelenséget állapítottak meg nála. Jelenleg az EF 18% ami elég gyenge pumpafunkció. Most 3 hetes kardiológiai rehabilitáción van a kórházban, a gyógyszereit állítják be. Az elmúlt egy hétben úgy érezte hogy jók a gyógyszerek, de most hétvégén ismét előjöttek a tünetei. Alkalmanként ellilul az ajka és beszúr a mellkasa. Azt mondták neki, ha érzi a szúrást a mellkasában akkor szóljon, így is volt jelezte, készítettek is EKG-t, de nem mutatott ki semmit, mert ez kb. 10-15 másodperc és elmúlik. Azután kapott gyógyszereket és sprayt amit a szájába kellett fújnia. Ilyenkor nem kellene egy 24 órás EKG-ra rákötni, hogy ha jelentkeznek a tünetei akkor kimutatná? Sajnos ez miatt is stresszeli magát ami gondolom a közérzetére rossz hatással van. Attól tartunk ha így hazaengedik akkor ismét sűrűbben jelentkeznek a tünetei és mehet vissza kórházba. Vagy már lehet hogy a gyógyszeres kezelés nem is elég ilyen stádiumú szívbetegségnél? Nekünk még azt mondták, hogy még „túl jól” van ahhoz, hogy a következő lépéseket megtegyék (ritmusszabályozó beültetése, szívátültetés). Milyen lépéseket/vizsgálatokat kellene még megtenniük az orvosoknak ilyen esetben?

Kullancs okozta szívizomgyulladás

Tisztelt Doktor! 31 éves Nő vagyok! 3 napja a mellkasomban a szívem környékén enyhe szorító érzést érzek. Nem minden esetben, inkább csak egyes mozdulatoknál. Ezt az állapotot egy 2 napig tartó, olyan „szívbedobogás érzés” előzte meg. A kérdésem az lenne, ez lehetséges, hogy ezek a szívizomgyulladás tünetei. Kb. 2 héttel ezelőtt egy kullancs volta lábamban. (szinte még alig volt befúródva mikor el lett távolítva). Semmilyen tünet nem jelentkezett utána. Több helyen olvastam, hogy a kullancs csípés okozhat szívizomgyulladást. Lehetséges, hogy ennyi idő alatt kialakuljon? Nagyon meg vagyok ijedve!

Gyors szívdobogást érzek

Tisztelt Doktor! Egy pár napja gyors szívdobogást érzek, korábban volt infarktusom kb 8 évvel ezelőtt, vérnyomást mértem és azt tapasztaltam néha kihagy a szívverés, és 100 körüli a pulzus szám ami korábban 65-70 volt, ennek mi lehet az oka?

Bordafájdalom, szívritmuszavar

Tiszteletem Doktor! Tüneteim: Néha hosszabb ideig tartó bal oldali 3-4-5-ős bordámnál nyomó fájdalom, pár perces állás után erős szédülés-mozgáskor erősödő akár hosszú napokig, megállapított szívritmuszavar, állandó fáradtságérzet. Életmód: Folyamatos stressz, dohányzás (10-15 szál naponta), ingerültség-nyugtalanság, napi 2-3 kávé, napi 2x-es étkezés-kissé szegényes-egyoldalú. Kérdés: Okozhatja a szívritmuszavar ezeket a tüneteket? Betarevin-t kaptam a szédülés kezelésére, tünetem akkor kicsit csökkent, alkalmazhatom továbbra is ezt a gyógyszert? Mekkora a szívinfarktus kockázata nálam?

Mi az oka?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Másfél hónapja Valsacor 80mg vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedek. Kereken öt héttel ezelőtt hirtelen elment a hangom, alig tudtam beszélni. Nem éreztem, hogy megfáztam volna. A negyedik napon kezdett a légcsövem, majd a tüdőm is fájni, de a torkom/garatom/ nem fájt, mint máskor szokott. Kamillával inhaláltam napokig. Két-három hétig köhögtem fel mélyről slájmot. A tüdőm kitisztúlt, de a hagom azóta sem jött vissza. Közben lázam is volt. A pulzusom a megszokott 55 helyett 85-95 között váltakozik. Csak suttogva tudok beszélni. Félek, hogy allergiás gégeödéma, esetleg szíviomgyulladásom van a vérnyomás csökkentőtől. Lehetséges ez?

Szívdobogás

Tisztelt Doktor! 34 éves nő vagyok. Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy évről évre visszatérően rám törnek nagy szívdobbanások. Olyan érzés, mintha kihagyna egyett, vagy picit ütne, utána meg egy hatalmasat. Nagyon ijesztő ez, főleg mikor egymás után sokszor érzem. Van, hogy csak ritkán, vagy hogy hetekig, hónapokig nem, aztán hirtelen rám tör, és nagyon sokat csinálja. Tavaly voltam szívorvosnál, akkor nem találtak semmit. Volt rajtam 24 órás EKG, de akkor pont nem volt ilyen panaszom. Járok belgyógyászhoz is, L-Thyroxint szedek, de ezen a téren rendben vagyok. A doktor úr is mondta, hogy ettől nem kell tartanom, de mikor ilyen sokszor csinálja mint a napokban, akkor nagyon megijedek, ugyanis gyakori a családban az infarktus. És vannak problémáim a vérzsírommal is. Tehát ez lenne a kérdésem, hogy valóban nem kell aggódnom emiatt? Volt pár éve pánikbetegségem is, és ezért rettegek, nehogy ez miatt újra előjöjjön.

Szívbetegség. Mit tegyünk?

Tisztelt Szakértő! A testvéremnek (24 éves férfi) veleszületett Fallott 4-es betegsége van. A két kamra között volt neki egy lyuk, amire 1 és 3 évesen is műtötték. Azóta jól van, évente jár rendszeresen kontrollra. A minap azonban állás közben hirtelen a háta közepe táján keresztbe (vízszintesen) egy vonalban nagyon elkezdett szúrni, de nem is mozgott, tehát nem rossz mozdulattól volt, majd lefeküdt a hátára, és 5 perc után bevett egy aspirint, aminek hatására a fájdalom elmúlt lassan. A kérdésem az lenne, hogy ez lehet összefüggésben a szívével, érdemes lenne EKG-ra elvinni, netán lehet egy szívinfarktus előjele? Sajnos ő nem veszi komolyan, engem viszont nagyon aggaszt. Korábban állítása szerint nem volt ilyen, ez volt az első, hogy a hátába szúró fájdalmat érzett vízszintesen. Kérem írja meg mi lehet Ön szerint a háttérben ill. mit érdemes tennünk, nehogy késő legyen!

Pangásos szívelégtelenség. Mit jelent?

Tisztelt Hölgyem/Uram! Miután a betegségem pangásos szívelégtelenség ezt mondták a kórházban, szeretnék többet megtudni róla. Műtéti vagy bármilyen beavatkozás szükséges/lehetséges-e? 74 éves nő vagyok.

close