Címke: vérnyomás

Bal karzsibbadás

Napok óta érzek zsibbadást bal karomban, enyhe nyomást mellkasomba. Vérnyomásom magas, pulzusomról nem is beszélve. Kávézok elég sokat, dohányzok. 26 éves egy gyerekes anyuka vagyok. Érzek néha enyhe szédülést és hányingert is. Néztem a tünetek a szívritmus zavarra utalnak. Kb. 2-3 évvel ezelőtt volt rajtam 24 órás EKG? Volt, hogy nagyon vert, volt hogy nem. Az orvos nem írt fel semmit, mivel fiatal vagyok még, de tanácsokkal se látott el. Illetve annyit mondott ne stresszeljek. Kérném szépen egy tájékoztatót helyes táplálkozásról illetve mit tehetek, hogy előzhetem meg, hogy ne romoljon állapotom. Ui.: kávét és a cigit kénytelen leszek letenni?

Lehet-e szívinfarktus jele?

Tisztelt Doktor! Lehet-e szívinfarktus jele, hogy a mellkasban szétáradó hirtelen melegség érzet és közben a látásom is elhomályosodott. Ez pár percig tartott, majd felment a vérnyomásom és felgyorsult a pulzusom. Ez 3 napja történt. Azóta is fáj a hátam és nyilallást érzek a bal oldalamba.

Pánik vagy PSVT okozza?

Kedves Doktornő! Nekem pár hónapja heves szívdobogással beutalt a háziorvosom EKG-ra és szívultrahangra. Elvégeztek minden vizsgálatot, nem találtak semmi bajt. Pár héttel később éjszaka be kellett vinni a sürgősségire, nagyon heves szívdobogás, zsibbadás, szédüléssel. Megint kivizsgáltak, de semmi. Azt mondták pánikbetegség. Néha-néha még érzem a heves szívdobogást nyugalmi állapotban is. Néha szúr a szívem kicsit, fáj a mellkasom, minden nap fáj a fejem, szédülgetek, zsibbad a kezem, fáradt vagyok mindig és nehezebben kapok levegőt. A hátam, nyakam is nagyon fáj, zsibbad. Nem lehet, hogy mégis a szívemnek van valami baja?

Rosszullét és tünetei

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr ! 49 éves, 4 gyermekes családapa vagyok, egy gépészeti mérnökirodát vezetek 10 éve annak minden gondjával (túlórák, stressz, stb). Sajnos legalább 10 éve nem sportolok, de sokat mozgok a családi ház és természetesen a gyerekeim miatt is. Az átlagos fizikai terhelést elég jól bírom. Eddig még soha nem küldtem ilyen jellegű kérdést, illetve levelet annak ellenére, hogy már régóta fennáll az a probléma amit az alábbiakban foglalnék össze, jól definiálhatóan egyetemista koromban emlékszem az első ilyen jellegű tünetre, egy nagyon stresszes időszak után, de akkor könnyen vettem még és nem tulajdonítottam jelentőséget neki. Most mégis megteszem az annak köszönhető, hogy a minap hajnalban arra ébredtem, hogy nagyon heves szívdobogás fogott el, émelygett a gyomrom, rosszul éreztem magam és tényleg félelemérzés kerített hatalmába. Tehát azok a tünetek, amelyekkel már régóta együtt élek a következők: - időről-időre (1-6 hónap) rám tör olyan pár napig tartó rosszullét, aminek a kiváltó oka néha rejtély, máskor jól definiálhatóan erős felindultság, stressz okozza - általában emelkedett szívdobogás folyamatosan végig, nehéz az alvás ilyenkor - nem fájdalom, de mindig erősen érzem az ízületeimet - talán nem láz, de ahhoz nagyon hasonló érzés - enyhe gyengeség, levertség végig - nem fájdalom, inkább kisugárzás érzése bal oldalon, bal-közép háton - fizikai megerőltetésre néha enyhe köhögés - néha olyan hirtelen, mint amilyen hirtelen jött megszűnik, néha hosszabban elnyúlik ez az állapot - megszűnte után általában jó fizikai állapot Hozzá kell tennem soha nem voltam orvosnál se ezzel a problémával se mással, és tudom mi lesz az első tanácsuk, hogy orvoshoz kell fordulni. Értem és logikus, de nagyon hálás lennék, ha mindezek előtt kapnék némi segítséget és szakmai véleményt a gondjaimra és nem utolsó sorban a félelmeimre, már amennyire egy levél alapján ez megtehető.

Életmód szívinfarktus után

Az újabb szívinfarktus elkerülése érdekében ajánlott a folyamatos önellenőrzés mellett a rendszeres orvosi kivizsgálás beiktatása is. Erre azért van szükség, ...

Szívinfarktus utáni rehabilitáció

A szívinfarktus utáni rehabilitáció személyre szabott, több szakaszból álló program, mely célja, hogy a beteg mihamarabb visszatérhessen a mindennapi életbe, ...

Pitvari sövényhiány

Tisztelt Doktornő! 9 és fél éves kislányomnál pitvari sövényhiányt állapítottak meg. 9-10 mm-es. Mostanában párszor volt légszomja, azért vittem el a kardiológiára. A doktornő szerint, a diagnózis nem indokolja a légszomjat. Viszont az interneten, ahány helyen rákerestem mindenütt írják, ezt a tünetet. 4 hónap múlva kell újra mennünk. Pár vizsgálati adatot leírok: Pulzoxymertia O2 sat 99 % EKG sinus ritmus Norm.ingerületterjedés. Kp. tengelyállás. Repolarisatio norm. Mellkasi elvezetésben kamra hypertonia nem észlelhető. Ritmus eltéréshosszas monitorizálással nem észlelhető. Echocardiographia Norm. tág szívüregek. Pitvari septumon 10 mm-es periovalis defectus intenziv b-j shunt. A tüdővénák a bal pitvarba nyílnak. Mindkét kamra systolés funkciója jó. Billentyűk mozgása szabályos. Kamrai septum ép. Kompetens A V billentyűk. Szabad bal és jobb kamrai kiáramlás. Confluens pulm. ágak. Aortaív szabályos benne és ágaiban laminaris áramlás, Ao. asc. Vmax 1,0 m/s Ao. desc. Vmax 1,1 m/s diastolés gradiens nincs. Nyitott ductus nem doppelerezhető, PF nincs AP Vmax 1,0 BK 33/19 IVS /HF 6/6 FS 0,41 aO./bP 21/25 A KÉRDÉSEM: Mennyi az esélye, hogy tovább fog tágulni és hány mm-es tágulásnál indokolt a katéteres beavatkozás? Már ez a 9-10 mm-es is veszélyes? Van rá esély, hogy összébb húzódik? Milyen életkorban ajánlott a leginkább a beavatkozás, illetve a katéterezésnek vannak-e kockázatai és mik? Ha nem végzik el a beavatkozást, felnőttkorban mi történhet? Nagyon aggódok.

Pitvarfibrilláció

A szívritmuszavar speciális típusa közé tartozik a pitvarfibrilláció, amikor a szív nagyon gyorsan és teljesen rendszertelenül ver. Az eltérés lehet ...

Mitől alakul ki az érelmeszesedés?

Az érelmeszesedés a szív-és érrendszeri betegségek egyik fajtája, mely az artériák belső falainak zsíros lerakódása miatt azok beszűkülésével, megkeményedésével jár. ...

A szívelégtelenség okai

Szívelégtelenség esetén a szív nem tudja megfelelően pumpálni a vért a szervezetben, ezért nem valósul meg az optimális oxigén- és ...

close