Lerakodás az ereken

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

11 éve volt hármas bp. műtétem. Azóta viszonylag jól vagyok. Minden évben egyszer kivizsgálásra jelentkezem a szívklinikán.
Úgy tűnik az ereken van lerakodásom és ez nagyon megijeszt. Mindent megtennék, hogy ezt a folyamatot megállíthassam. Most 77 kg vagyok és 160 cm magas, (55éves) gondolom még tovább kell leadnom jó pár kilót. Eddig egy hónap alatt 4 kg adtam le. Nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget eszem, és lefekvés előtt minden este almát.
Az utolsó eredményeim, ha ezzel kapcsolatban is szíveskedne véleményt mondani.
Nyugalmi EKG-N I A VL lapos neg. hullámok láthatók. ER. geometria ischaemia nem provokál.
A főorvos Úr szerint minden évben ilyen az EKG-m
ne foglalkozzak vele, de engem mégis nyugtalanít egy kicsit.
2012. 02. 07. | 10:45

Kedves Kérdező!
Az Ön testtömeg indexe 30,08, ami túlsúlyosnak minősül. A derék körfogatot is számításba kell venni, mindenképpen legalább 100 cm alatt lenne jó tartani. A hirtelen fogyás nem tanácsos, havonta 1 kg-nál többet nem kell leadnia, de a megszerzett karcsúságot meg is kell tartani. 70 kg elért testsúly már elégedettségre adhat okot. Többszöri kis adag étkezések javasoltak. A gyümölcs fogyasztásnál figyelembe kell venni a gyümölcsök cukortartalmát is. Rendszeres testmozgás is szükséges – a terhelhetőség pontos mértékéről kardiológusát kérdezze!
Séta, gyors tempójú gyaloglás, kirándulás, kerékpározás, úszás, tánc általában ajánlható mozgásformák. Az EKG-n bár van eltérés, de amennyiben ez nem változik, valóban nem kell emiatt aggódni.
A vércukor, koleszterin, triglicerid és húgysav szintek célértéken tartása is gátolja az erek állapotának romlását. Erről is bátran kérdezze kardiológusát. A részletes kardiológiai vizsgálat valószínűleg elég évente, de az egyéb életmódi és gyógyszeres kérdések megbeszélésére gyakoribb konzultáció jó lenne.

Orvosszakértő 2012. 02. 08. | 21:04
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close