Szívultrahang

A szív, a nagyerek, billentyűk funkcióvizsgálatát jelenti. A szív-ultrahangos (echokardiográfia) vizsgálata során az egyik legfontosabb szervünk működés közbeni vizsgálatát végzik, ami nagyon sokat képes megmutatni, de közel sem mindent.

A problémák/eltérések, melyek folyamatosan megvannak, bármely szívultrahang-vizsgálatnál láthatóak. Azok a problémák/változások viszont, amelyek átmenetiek, legtöbbször a panasz alatt látszanak, tehát egy tegnapi panasz, a mai szívultrahang vizsgálaton nem feltétlenül látszik.

Az érelmeszesedés ezzel a vizsgálattal megmondhatatlan, mivel a koszorúereket a szív folyamatos mozgása és az erek kis méretéből adódóan sem látni.

Mire jó a szívultrahang?

A szívultrahang-készüléknek köszönhetően viszont már a legkisebb szerkezeti eltérések is azonosíthatóak. A vizsgálat az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, így az észlelt eltérések akár sokszor kontrollálhatóak, a változás nyomon követhető anélkül, hogy a vizsgálat bármilyen formában is megterhelő lenne.

A vizsgálat során meg lehet határozni a szív üregeinek méretét, a falak mozgását, látni a vért irányító billentyűk mozgását, betegségeit. Pontosan meg tudjuk határozni a szív pumpáló erejét szív-ultrahanggal, és azt is, milyen az izomzat merevsége. Az egészséges szív könnyen befogadja a vért, jó erővel nyomja az erekbe. A szívizom tartós magas vérnyomás, vagy tartósan magas cukorértékek miatt elmerevedik. Képtelen jól befogadni a vért, problémát, szívelégtelenséget okozhat, ha pumpáló ereje még jó.

Száz százalékosan tehát nem kizárhatóak a problémák egy negatív vizsgálat esetén sem, ettől még fennállhat érbetegség.


close