Szívinfarktus kezelése

Szívinfarktus során a legfontosabb a gyors orvosi segítség, ellátás, hiszen az oxigénhiányos területek egyre nőnek, a szívizomsejtek sorra halnak el, így okozva maradandó károsodást.

Az alábbiakban a szívinfarktus gyógyszeres és műtéti kezelési lehetőségeiről, a betegség kimeneteléről olvashat bővebb információt.

A szívinfarktus egyik szövődménye az, hogy ún. malignus, életveszélyes kamrai ritmuszavarok alakulnak ki, ilyenkor a kamra nem húzódik össze rendesen, pumpafunkciója megszűnik, de maga a fal nagyon gyors, ineffektív mozgásban van. A keringés az elégtelen pumpafunkció miatt összeomlik, a szervek nem jutnak oxigénhez. A kamrafibrilláció egyetlen megoldása a defibrillálás. Nem tudjuk előre megjósolni, mely infarktusos esetekben alakul ki kamrafibrilláció, ezért minden infarktus-gyanús esethez hívjunk mentőt, mert szükség lehet a defibrillátorra.

A páciens ezután a kórházba kerül további ellátásra. Legelőször felállítják a pontos diagnózist, és ha valóban szívinfarktusról volt szó, döntenek a megfelelő terápia mellett, amely lehet gyógyszeres és/vagy sebészi.

Gyógyszeres kezelés szívinfarktus esetén

Többféle gyógyszert kaphat a szívinfarktust elszenvedett beteg. Az első legvalószínűbb az aszpirin, amely a vérlemezkék összecsapódását akadályozza, így az erekben megelőzhető a további áramlási akadály kialakulása. Ha a beteg még otthonában szívinfarktus bekövetkeztére gyanakszik, maga is vehet be aszpirint. Ezzel növeli túlélési esélyeit, ha pedig mégsem szívinfarktusa lenne, nem árt magának.

Sor kerülhet trombolízisre. A trombolitikumok valójában vérrögoldók, feloldják az ereket elzáró véralvadékot. Vérzékenységet okoznak, csakis orvos alkalmazhatja őket. A véralvadásgátlók a véralvadási faktorok megváltoztatásával hatnak hasonlóan, mint az aszpirin. Kábító fájdalomcsillapítókat (morfin), illetve nitroglicerint kaphat a beteg fájdalmaira és a keringés javítására. A béta-blokkolókat a szívizom elernyedése, a szívverések és a vérnyomás csökkentése miatt adják. A koleszterincsökkentő készítményeknek (niacin, sztatinok, fibrátok, epesavkötő gyanták) a későbbiekben megelőző szerepük van, az újabb szívinfarktus kialakulását gátolják.

Sebészi módszerek szívinfarktus esetén

A koronária angioplasztika során a combartérián keresztül katétert juttatnak a szívbe, a ballon felfújásával kitágítják az elzáródott eret, majd sztentet raknak bele, hogy tartani tudja helyzetét, és a vér szabadon áramolhasson. A beavatkozásra mielőbb sort kell keríteni. Sürgősségi bypass műtétet ritkán végeznek, ebben az esetben az elzáródás elé és mögé egy ép vénát vagy artériát varrnak. Ezt a beavatkozást inkább felépülés után szokták javasolni. Mindkét beavatkozás hatásfoka jobb, ha megelőzésképpen kerül rá sor.

A szívinfarktust elszenvedett betegnek kórházi megfigyelésre, és szigorú pihenésre van szüksége.


close