Szívelégtelenség esetén

Jelenleg a szívelégtelenség hatékony gyógymódja nem ismert, némi odafigyeléssel azonban a beteg is rengeteget tehet az életminőségének javításáért.

Szívelégtelenség során a szívből percenként pumpált vér mennyisége elégtelen a test ellátására, így a normális oxigén- és tápanyagszükséglet töredéke jut csak el a megfelelő helyre.

Kiváltó ok lehet szinte bármelyik szívet vagy a keringést érintő betegség, okozhatja például a szívizom gyulladása, illetve az azon megtelepedő paraziták. Általánosan fáradtnak, erőtlennek érzi magát a beteg már nyugalmi állapotban is, illetve jelentkezhet ödéma, illetve nehézlégzés is.

Erre figyeljünk szívelégtelenség esetén

Valódi kezelés a tudomány jelenlegi állása szerint nincs a szívelégtelenségre, számos dologra érdemes ugyanakkor a betegnek odafigyelni azért, hogy életminősége javuljon. Fokozhatja a szívelégtelenség kialakulásának esélyét többek között a rendszeres dohányzás, a túl fűszeres és zsíros étkezés, az alkoholfogyasztás, illetve a túlsúly is. A környező levegő kifejezetten magas vagy alacsony hőmérséklete is fokozza a szívelégtelenség kifejlődésének esélyét és ronthatja az állapotot.

Rendszeres, nem megerőltető testmozgás

Sokat segíthet egy általános erőnlétjavító testedzés elkezdése, a rendszeres testmozgás ugyanis kimutathatóan javítja a szívelégtelen beteg egészségét és meghosszabbítja az életét. Nem szabad azonban túlzott megerőltetésnek kitenni a szívet ebben az állapotban, napi rendszeres séta, kerékpározás, esetleg egy egész testet átmozgató úszás valószínűleg javít a beteg állapotán.

Kerüljük a megterhelő klímát

Bizonyos környezeti elemeket kerülnie kell a szívelégtelen betegnek, ne menjen többek között a tengerszint feletti 1500 métert meghaladó magasságba, illetve a mediterrán éghajlatú, meleg és párás levegő is túlzott megterhelésnek teszi ki a szervezetét.


close