Szívizomgyulladás kórlefolyása

A szívizom gyulladásos megbetegedését (myocarditis) leggyakrabban vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza, de kialakulhat kémiai anyag hatására, és lehet autoimmun eredetű is.

A szív csak bizonyos ideig képes ellensúlyozni ezt a kialakult működési zavart, ezért a betegség a vérkeringés fokozatos károsodásához, valamint a szívizom elgyengüléséhez vezethet, amely pedig szívelégtelenséget és szívritmuszavart válthat ki.

Enyhe formájában akár megkülönböztethető tünetek nélkül is lefolyhat. A betegséget nehéz diagnosztizálni, mert a kezdeti tünetei, a gyengeség, a fáradtság, a sápadtság és az általános rossz közérzet igen gyakori, számos betegséggel együtt járó panaszok, így előfordulhat, hogy „csak” betegnek érzi magát az ember, de sohasem jön rá, hogy a szívét is érintette az állapot.

Súlyos szívizomgyulladás

Súlyosabb esetekben a szimptómák a kiváltó okoktól függően változhatnak. Ha az említett panaszok huzamosabb ideig fennállnak, és mellkasi fájdalom, légzési nehézség, légszomj, gyakran indokolatlanul felgyorsuló szívverés, a vízvisszatartással összefüggő problémák, feldagadt láb, lábfej és boka társul hozzájuk, az szívizomgyulladás gyanújára ad okot. Gyerekeknél a myocarditis lázzal, ájulással, légzési nehézségekkel, szapora légzéssel, túl gyors vagy rendellenes szívritmussal (szívritmuszavarral) járhat.

Szívizomgyulladás – mikor forduljunk orvoshoz?

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, különösképpen, ha mellkasi fájdalom és a légzés nehézségei jelentkeznek. Amennyiben valamilyen fertőző betegségen estünk át, legyünk figyelemmel a szívizomgyulladás tüneteire, és számoljunk be róluk a kezelőorvosunknak.

Semmiképpen ne hanyagoljuk el a problémát: egyes adatok szerint a fiatal felnőtteknél előforduló hirtelen halálok húsz százalékának esetében szívizomgyulladás húzódhatott meg a háttérben. Noha enyhe lefolyású változata felnőtteknél sokszor magától és maradéktalanul meggyógyul, ha ez nem következik be, akkor krónikussá is válhat, és a cardiomyopathia, nevű súlyos, a szív izomerejének végzetes lecsökkenésével járó szívizomelfajulás lehet a következménye.


close