Szívszúrás

Sokan, egészen fiatal emberek is megtapasztalhatták már a hirtelen fellépő szívszúrást. A kellemetlen tünet mögött szerencsére ritkán áll valamilyen szívbetegség, de azért nem szabad elhanyagolni.

Gyakran keresik fel orvosukat a páciensek a szívük működésével kapcsolatos panaszokkal: szúró érzés a szívtájékon, heves szívdobogás, ritmuszavar vagy rohanóan gyors szívverés.

Az esetek jelentős részében – különösen fiatalabb emberek esetében – a szakemberek semmilyen szervi elváltozást nem találnak a tünetek mögött. A pácienseket azonban ez általában nem nyugtatja meg, sőt, még jobban aggódnak állapotuk miatt.

Pedig a szívszúrás nem utal feltétlenül szívbetegségre, vagy valamilyen koszorúérbetegségre. Ha a szúró érzés 1-2 másodpercig tart, akkor pedig szinte kizárt, hogy valami hasonló probléma állna a háttérben.

Mozgászervi, idegi vagy ízületi ok

A fájdalom valódi oka nagyon sokféle lehet, például mozgásszervi ok a rossz testtartás, ülőmunka miatt. Ebben az esetben lehet, hogy életmódváltás, rendszeres testmozgás megszüntetné a panaszokat. Állhat a háttérben idegi és/vagy ízületi probléma, például a nyakcsigolya meszesedése, ilyen esetben, nyugtató és reumatológiai kezelés segíthet. Az is előfordul, hogy a gerincoszlopot érintő ortopédiai problémák sugároznak ki a szívtájékba.

Szívszúrás stressztől, szorongástól?

A szívszúrást és a hasonló tüneteket pszichoszomatikus betegségek is kiválthatnak. Azokat a betegségeket nevezzük így, amelyek – bár szervi betegségek –, de kialakulásában rendkívül nagy szerepet játszik a lelkiállapot. A szívproblémákat kiválthatja szorongás, stressz, pánikbetegség.

Szívpanasszal forduljunk orvoshoz!

Annak ellenére, hogy a szúrás mögött ritkán áll koszorúérbetegség, minden szívpanasszal orvoshoz kell fordulni, a szakember pedig elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Mivel a hasonló panaszokat végzetes probléma is okozhatja, inkább legyen egy, utóbb esetleg feleslegesnek ítélt vizsgálattal több, mint eggyel kevesebb.


close