Szívizomgyulladás megelőzése

A szívizomgyulladást nem lehet megelőzni, de kialakulásának kockázatát csökkenthetjük, többek között egészséges életmóddal, így például az alkoholfogyasztás kerülésével vagy csökkentésével.

A szívizomgyulladás (myocarditis) több okból is kialakulhat: vírus- és baktériumfertőzések közvetlen, utó- és/vagy mellékhatása is lehet mindez. Rákellenes gyógyszerek, azaz citosztatikumok, illetve vegyszerek szintén kiváltó tényezők lehetnek, ahogyan autoimmun folyamatok is.

A gyulladás nyomán elhalnak a szívizomsejtek, és ha ez tartós marad, akkor keringési elégtelenség léphet fel, és a folyamat krónikussá válik. Ekkortól már szívizomelfajulásról (cardiomyopathiáról, CMP) beszülhetünk, amikor a gyengülő szívizmok veszélyeztetik az egész vérkeringést.

CMP-k típusai

A CMP-ket primér és szekunder dilatatív (kitágulásos), hipertrófiás (túltengéses) és restriktív (gátolt) típusokra oszthatjuk. Ezek kialakulásában a genetikai tényezők, az enterovírus (Cocksackie), a hiányállapotok (például a B1-vitamin hiánya), mérgezés (alkohol, kokain, amfetamin és bizonyos citosztatikumok), anyagcsere-betegségek (köszvény, cukorbetegség) is szerepet játszhatnak. Sok más tényező mellett a fertőzések közül a reumás láz, a tbc, a szifilisz emelendő ki.

Szívizomgyulladás rizikójának csökkentése

Minthogy a kiváltó okok rendkívül sokrétűek lehetnek, illetve bizonyos helyzeteket szinte lehetetlen elkerülni (vírus- és baktériumfertőzések), így a szívizomgyulladást nagyon nehéz megelőzni. A kialakulásának rizikóját ugyanakkor mérsékelhetjük megfelelő táplálkozással, a stressz és a dohányzás kerülésével, az alkohol legfeljebb kismértékű fogyasztásával.

Ezek általában a szívbetegségek bármelyike esetében előnyösek – ha megelőzésről van szó. Ám ha belegondolunk abba, hogy bizonyos mérgezések esélyét eleve minimálisra csökkenthetünk, így a cardiomyopathia megelőzésében nagy szerepet játszhat az alkoholfogyasztás csökkentése és a drogok kerülése, illetve az egészséges életmód, ami a köszvény és a cukorbetegség bizonyos típusainak elkerülését is eredményezheti.

Ha egészségesen táplálkozunk, elkerülhetjük a hiányállapotokat is, ami szintén segíthet a CMP megelőzésében. Minthogy a modern világban egyre többször használnak antibiotikumokat, a baktériumfertőzések is ritkulnak. Ennek az a jelentősége, hogy ily módon a reumás láz és a vele összefüggő szívizomgyulladás is ritkul – hiszen az antibiotikumok általános használata a reumás láz kialakulásában jelentős szerepet játszó Streptococcus baktérium fertőzéseit is visszaszorította.


close