Életmód szívinfarktus után

Az újabb szívinfarktus elkerülése érdekében ajánlott a folyamatos önellenőrzés mellett a rendszeres orvosi kivizsgálás beiktatása is. Erre azért van szükség, mert egyes kockázati tényezők eleinte nem produkálnak látványos tüneteket. Fontos a koleszterinszint, a vérnyomás és a vércukor gyakori mérése.

Az alábbiakban részletesen olvashat a szívinfarktus következményeiről, többek között az érrendszer sérülékenységéről, a magas vérnyomásról, illetve az elhízásról.

Szívinfarktus után életveszélyes lehet a vérrögképződés

A telített zsírokban gazdag, magas koleszterintartalmú étrend szűkíti az artériákat és a vénákat, amely a szívizom tartós károsodásához vezethet. Ennek elkerülése érdekében mindenképp ajánlott a koleszterinszint és a zsírfogyasztás csökkentése. A beteg tartózkodjon a vörös húsoktól, és inkább fogyasszon több halat, amely telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Az omega-3 zsírsavak ugyanis szerepet játszanak a koleszterinszint csökkentésében és a vérrögök kialakulásának megakadályozásában.

Kockázati tényezők: magas vérnyomás, dohányzás, elhízás

A szívbetegeknek oda kell figyelniük az ételek nátriumszintjére, mert az nagy mennyiségben magas vérnyomást okozhat. Ugyanebből az okból kifolyólag ajánlott az alkoholfogyasztás mérséklése is. A férfiaknak maximum napi kettő deci bor javasolt, míg a nőknek csak a fele.

A dohányzás számos káros hatása mellett érelmeszesedést is okozhat, ezért a szívbetegek számára jelentősen megnövelheti egy újabb szívinfarktus előfordulásának lehetőségét. Ellentmondásosnak tűnhet, hogy a leszokás mellett az orvosok hangsúlyozzák a stresszmentes környezeti tényezők fontosságát, pedig a túlfeszített életmód átalakítása valóban elősegíti az egészséges szívműködést.

Az optimális testsúly elérésére és megtartására kell törekedni. A súlytöbblet életveszélyesen megterhelheti a szívet, ezért ha a beteg általános állapota megengedi, érdemes időt fordítani a rendszeres mozgásra. Infarktus után sok beteg fél a fizikai aktivitástól, pedig annak ésszerű megvalósítása jótékony hatással van a szívizom működésére, ezért az orvosok is ajánlják.

Gyógyszerek hatása és mellékhatása szívbetegség esetén

Szívinfarktust követően a betegek többségének gyógyszeres kezelésre van szüksége, például koleszterincsökkentőket, véralvadásgátlókat, béta-blokkolókat, illetve ACE-gátlókat kell szedniük. A megfelelő gyógyszerkombinációt minden beteg esetében egyénileg állítják be.

Az állandó gyógyszerszedés meghatározza, hogy egyéb egészségügyi probléma esetén milyen további gyógyszereket alkalmazhat a páciens, mert figyelembe kell venni a tabletták egymásra gyakorolt hatását. Emellett azzal is számolni kell, hogy a tapasztalatok azt igazolják, hogy a gyógyszerfogyasztás előnytelenül befolyásolja a nemi aktivitást.

További, ajánlott cikkünk e témában: Második infarktus


close