Rosszullét és tünetei

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr !

49 éves, 4 gyermekes családapa vagyok, egy gépészeti mérnökirodát vezetek 10 éve annak minden gondjával (túlórák, stressz, stb). Sajnos legalább 10 éve nem sportolok, de sokat mozgok a családi ház és természetesen a gyerekeim miatt is. Az átlagos fizikai terhelést elég jól bírom. Eddig még soha nem küldtem ilyen jellegű kérdést, illetve levelet annak ellenére, hogy már régóta fennáll az a probléma amit az alábbiakban foglalnék össze, jól definiálhatóan egyetemista koromban emlékszem az első ilyen jellegű tünetre, egy nagyon stresszes időszak után, de akkor könnyen vettem még és nem tulajdonítottam jelentőséget neki. Most mégis megteszem az annak köszönhető, hogy a minap hajnalban arra ébredtem, hogy nagyon heves szívdobogás fogott el, émelygett a gyomrom, rosszul éreztem magam és tényleg félelemérzés kerített hatalmába. Tehát azok a tünetek, amelyekkel már régóta együtt élek a következők:
- időről-időre (1-6 hónap) rám tör olyan pár napig tartó rosszullét, aminek a kiváltó oka néha rejtély, máskor jól definiálhatóan erős felindultság, stressz okozza
- általában emelkedett szívdobogás folyamatosan végig, nehéz az alvás ilyenkor
- nem fájdalom, de mindig erősen érzem az ízületeimet
- talán nem láz, de ahhoz nagyon hasonló érzés
- enyhe gyengeség, levertség végig
- nem fájdalom, inkább kisugárzás érzése bal oldalon, bal-közép háton
- fizikai megerőltetésre néha enyhe köhögés
- néha olyan hirtelen, mint amilyen hirtelen jött megszűnik, néha hosszabban elnyúlik ez az állapot
- megszűnte után általában jó fizikai állapot

Hozzá kell tennem soha nem voltam orvosnál se ezzel a problémával se mással, és tudom mi lesz az első tanácsuk, hogy orvoshoz kell fordulni. Értem és logikus, de nagyon hálás lennék, ha mindezek előtt kapnék némi segítséget és szakmai véleményt a gondjaimra és nem utolsó sorban a félelmeimre, már amennyire egy levél alapján ez megtehető.
2011. 11. 08. | 11:19

Kedves Kérdező!
A hullámzó lefolyás és a nem egy szervrendszerre jellemző panaszok hátterében a stressz okozta kimerültség állhat. Egyes tünetek már a pánikbetegségre utalnak. Egy rutin kardiológiai vizsgálat azért indokolt. Vezessen vérnyomásnaplót. Sajátítson el stresszkezelési technikát és amennyiben nem múlnak a tünetek kérje szakember segítségét.

Orvosszakértő 2011. 11. 09. | 17:08
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close