Szívritmuszavar okai

A szívritmuszavar okai közül a leggyakoribb a diabétesz. Ezen kívül előfordulhatnak a szívbillentyűk megbetegedései, koszorúér-betegség vagy Cardiomyopathia.

Az egészséges szív esetében csekély a valószínűsége az ok nélküli, tartós szívritmuszavar kialakulásának. Ha azonban különböző betegségek miatt károsodik a szív szerkezete, a szerv impulzusvezető képessége is csökkenhet, amely miatt szívritmuszavarok lépnek fel.

A szívritmuszavar leggyakoribb okai közé a diabétesz, a magas vérnyomás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlzott koffeinbevitel, a stressz és a kábítószer-használat tartozik.

Szívritmuszavarhoz egy korábbi szívinfarktus utáni szívizom-hegesedés is vezethet, amely az impulzusok továbbvezetését akadályozhatja. Emellett egyéb régebbi szerkezetbéli eltérés növelheti a szívritmuszavar előfordulási valószínűségét. Ezek a következők:

  • A szívbillentyűk megbetegedései. A billentyűk nem megfelelő zárása vagy szűkülete a szívizomzat megnyúlását, illetve vastagodását válthatja ki. A kamrák befogadóképességének növekedése faluk gyengülését okozza, s ekkor nő a szívritmuszavar kialakulásának esélye.
  • Koszorúér-betegség. A szívinfarktus után hegszövet jön létre, amely nem képes az elektromos impulzusok megfelelő vezetésére.
  • Cardiomyopathia. A szívkamra falának tágulata, elvékonyodása vagy körkörös jellegű vastagodása-szűkülete miatt jöhet létre. A cardiomyopathia minden formája csökkenti a szív pumpáló képességének hatékonyságát, amely a szívizom károsodását eredményezheti.

close