Pitvari tachycardia

A szív egyik gyakori betegsége a szívritmuszavar, tachycardia esetén a normálisnál gyorsabban ver, a pitvari eredetűek az esetek legnagyobb részében önmagukban nem életveszélyesek, de az életminőség jelentős romlását okozhatják.

A szívritmuszavar számos, eltérő okot és tüneteket felmutató formában jelentkezhet. Pitvari tachycardiának nevezzük azt a szívritmuszavart, mely során a szívfrekvencia 100/percnél magasabb, és a pitvarból eredő kóros elektromos impulzusok eredményeként jön létre, ilyenkor a szív pitvarai fokozott tempóban és rendszertelenül vernek.

60 éves kor felett a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata magasabb, mivel addigra már a szív „megkopik”, különösen magas vérnyomás, vagy más szívbetegség eredményeként. A pitvarfibrilláció esetén a pitvar 350 és 600/perces frekvenciája annyira koordinálatlanná válik, hogy hernyószerűen kezd mozogni (fibrillál). Egyes esetekben csak időről-időre alakul ki (paroxysmalis), majd – néhány perctől egy órán keresztül tartó fibrillálás után – visszaáll a rendes szívverés. A jelenség lehet azonban egy folyamatosan fennálló krónikus probléma is. A pitvarfibrilláció ritkán veszélyezteti az életet, azonban huzamosan fennállva növeli bizonyos betegségek, így a stroke kockázatát.

Pitvari remegés

Kísérő tünete lehet a pitvari remegés, amely nagyban hasonlít a pitvarfibrillációhoz, ám az itt keletkező rövidzárlat eredményeként jön létre. A két rendellenesség együttesen is fennállhat, de nem egyszerre, hanem hol az egyik, hol a másik dominál, a különbség közöttük az, hogy a pitvari remegés némileg ritmusosabb, mint a pitvarfibrilláció. Nagyon fontos megkülönböztetni őket, mert a pitvari remegés katéteres ablációval például jobban kezelhető.

Pitvari tachycardia kezelése

Tény, hogy a szapora szívverés bizonyos módszerekkel – például a lélegzet visszatartásával, erőlködéssel, az arc jeges vízbe merítésével vagy köhögéssel – olykor jól mérsékelhető, emellett a tachycardia számos fajtája jól reagál a különböző antiarrhythmiás készítményekre.

A pitvari problémák esetében az orvos kardioverziót is alkalmazhat, ennek során elektromos sokkal igyekeznek a szív normális ritmusát visszaállítani.


close