Szívizomgyulladás tünetei

A szívizomgyulladás tünetei a betegség előrehaladott állapotától függően változnak. Lehet enyhe lefolyású, ebben az esetben nem produkál tüneteket. Előfordul, hogy rossz közérzet tapasztalható, valamint vírusos fertőzés kiváltotta tünetek, és nem is gyanítjuk, hogy valójában a szívünkkel van probléma.

Az alábbiakban a szívizomgyulladás tüneteiről olvashat.

A szívizomgyulladás leggyakoribb tünete a mellkasi fájdalom, a gyors vagy rendellenes szívritmus, légszomj pihenés vagy mozgás közben, folyadék visszatartás, duzzadt láb, boka és lábfej, kimerültség. Súlyosabb esetben a szívizomgyulladás a szívizom elgyengülését eredményezi, mely szívelégtelenséget és szívritmuszavart okozhat. A szívizomgyulladás tünetei a betegség előrehaladott állapotától függően széles skálán mozognak, a fáradtságtól, légzési nehézségtől kezdve a gyors szívverésen keresztül a rendszertelen szívritmus okozta hirtelen halálig.

Szívizomgyulladás vagy szívroham?

Felnőttek esetében a szívizomgyulladás néha összekeverhető a szívroham tüneteivel. A mellkasban fájdalomérzet lép föl, amely lehet enyhe, de akár egészen erős is. A fájdalom átsugározhat a nyakra, vállakra és a felkarra. Súlyos esetben a páciens nem kap levegőt, felgyorsul a pulzusa és szívritmuszavar lép föl.

Gyermekek esetében tapasztalható kékes vagy szürkés bőrszín, láz, ájulás, nehézlégzés, gyors légzés, szívzörej és étvágytalanság.

A szívizomgyulladás tünetei

Szívizomgyulladásra gyanakodhatunk, amennyiben pangásos szívelégtelenség, mellkasi fájdalom vagy szívritmuszavar (aritmia) tünetei tapasztalhatóak fertőző betegség lefolyása alatt, különösen, ha vírusos fertőzésről van szó. Ilyen fertőzésre utaló tünet például a fejfájás, fájdalom a test különböző pontjain, ízületi fájdalom, láz, torokfájás vagy hasmenés.

A szívizomgyulladás kialakulásakor az influenza kellemetlenségeihez hasonló tünetek tapasztalhatóak, melyek azonban a megszokott néhány napnál hosszabb ideig elhúzódnak. Egy-két hónap elteltével az influenzaszerű tünetekhez, vagyis a gyengeséghez és rossz közérzethez, a szívelégtelenség tünetei is társulnak, úgymint erős fáradtságérzet testmozgás alatt és légszomj.


close