Vérnyomás gyógyszeres kezelése

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
A változó korral felment a vérnyomásom. Tritace 5 mg-t kaptam napi 2 x.Ritmuszavarom legalább 30 éve van. Először Tasicort, most Propranolol, 2 x fél. Ritmuszavaromra azt írták.
Most azonban pár hete szaporodott a számuk. Az elmúlt napon, olyan sűrű lett, hogy ájulás érzésem, gyengeség, légszomj lépett fel. Ügyeletről a sürgősségire küldtek, ahol a következő eredménye lett az EKG-nak: SR. norm. PQ. bal tengelyállás, szabályos görbe. Hosszan figyelve egygócú kamrai ES-ek jelennek meg (8-9/perc) amik jó Lawin indexűek, kompenzációs pauzájuk van.
Jelenleg is nagyon rosszul érzem magam sűrűsödtek a kihagyások. Egy hete kaptam új vérnyomáscsökkentőt: Irprestan 300-ból fél reggel és letrox 50/fél naponta a TSH emelkedettsége miatt. Ma már nem vettem be a Letroxot orvosi javaslatra. Mit javasol?
2011. 11. 07. | 12:25

Kedves Kérdező!
Ha nincs szervi eltérés (koszorúér-betegség, szívizom-gyengeség, billentyűhiba), a szívultrahang negatív volt, ezek a kihagyások jóindulatúnak számítanak, bár kétségkívül kellemetlenek lehetnek. Gyakran nehéz őket befolyásolni, de van, hogy maguktól elmúlnak. A béta-blokkolók (mint a propranolol) néha segítenek, máskor pont növekszik mellettük a számuk. Időnként stresszoldás, sport segíthet. Próbáljon meg kevésbé figyelni rájuk, minél inkább szorong miattuk, annál többször jelentkeznek. Ha továbbra is makacs panaszok vannak, és sok extra jelentkezik, az egygócú kiindulás miatt szóba jön még abláció, de ennek sajnos nem 100%-os a sikeraránya, ennek megítélésére elektrofiziológiai szakrendelés felkeresése jön szóba.

Orvosszakértő 2011. 11. 08. | 19:47
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close