Extra ütés a szívben

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr!
26 éves fiú vagyok és a problémám a következő: Körülbelül 5 éve már, hogy érzek bizonyos extra ütéseket a szívemben (olyan mintha hirtelen fojtogatna valaki egy pillanatra, de mégis a szívemnél érzem ezt az egészet, igazából nehéz elmagyarázni) ami elég kellemetlen szokott lenni. Ez változóan jön elő van, hogy naponta többször csinálja, de valamikor meg nem is érzem hetekig. Emiatt rendszeresen járok kardiológiai vizsgálatra. Az utolsó vizsgálatom áprilisban volt és leírnám önnek az eredményt, hogy tisztán lásson! Anamnézis: Enyhe Hypertónia és I. fokú MI-vel járó mitrális prolaspus miatt ellenőrzött beteg. Terhelhetősége nem romlott. Státusz: Jó tónusú ritmusos szívhangok, pangás nincs. Vizsgálat: Sp02:97%. P:65/min. EKG:sr.,PQ:0,16ms.,R.kp. állásban, terheléses jel nem látható. Echocardiographia: Norm. tág jobb kamra, az aorta gyök: 33mm A bal pitvar: 30mm Az aorta billentyű szabályos A mitrális mellső vitorla tömeges, prolapsusa látható. A septum fal hátsó fal: 10mm, jól mozog. A bal kamra: 49.33mm EF:60%. MI jelzett. Egyebekben norm. Dopplerek. ABPM vizsgálat: Aktív átlag 130/75 Hgmm. Kielégítő tensio értékek Gyógyszerek amiket szednem kell: Concor, Coverex. Ezek a vizsgálatok idén tavasszal történtek.
Ami miatt írtam Önöknek az a következő lenne. Nagyon szeretek sportolni és körülbelül 2 hónapja történt, hogy hegyre futottunk fel és elkezdte ismét ezeket az ütéseket. Megálltam és kis idő múlva normalizálódott minden. Viszont azóta szinte mindig elkezdi amikor valami megterhelőt csinálok (pl.futok, biciklizek, emelek) és ez most már nagyon zavaró! Az igazsághoz még az is tartozik, hogy alapjába véve elég aggodalmaskodó és érzékeny vagyok a munkahelyemen is nagyon sok volt a stressz mostanság és eléggé nehezen viseltem dolgokat és mióta érzem ezt az egészet megterheléskor, akkor ha kell valami olyat csinálnom ami leterhel én már egyből ráforgok, hogy úristen mindjárt előjön ez az érzés ismét és persze elő is jön.
Valaki mondta, hogy nyugodjak meg és változtassak ezen, mert emiatt van ez az egész.
A kérdésem az lenne, hogy tényleg csak lelki eredetű a problémám, vagy hirtelen egyik napról a másikra ennyit romlott volna a szívem? Mit ajánlanak nekem, mert már tényleg tanácstalan vagyok!
2011. 11. 07. | 09:25

Kedves Kérdező!
Ha nincs egyéb panasz (mellkasi szorítás, légszomj), akkor kicsi a valószínűsége, hogy a prolapsus romlott volna. Extraszisztolék gyakran társulnak prolapszushoz, sokszor nehéz őket befolyásolni, prolapszusos betegek jobban meg is érzik őket. A stressz, szorongás sokat számít, lehet, hogy segítene csökkenteni az extrákat, ha kevésbé koncentrálna rájuk, ill. megpróbálni valamilyen stresszoldó technikát elsajátítani. HA mellkasi panaszok, a melléütések kapcsán szédülés, netán eszméletvesztés jelentkezik, akkor természetesen mielőbbi kardiológiai kontroll javasolt.

Orvosszakértő 2011. 11. 08. | 22:40
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close