Kicsi a szíve

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő!
19 éves lányomról van szó, mostanában többször volt beteg, terhelésnél légszomja volt, így került kardiológiára. Ő ikerterhességből spontán született a 40. héten 3200 g-mal. Sajnos lyukas szívvel, ez okból 1/2 évente hordtuk gyermek kardiológiára, kb. 7 éves volt, mikor azt mondták, hogy a lyuk benőtt, nem kell többet mennünk. Így az elmúlt 12 év alatt nem is voltunk kardiológián. Ma viszont amit mondtak neki, attól „kiborultam”. Állítólag a szíve, akkora mint egy 10 évesnek. Sajnos többet nem mondott, csak annyit, hogy kér egy labort, ha az kész, a jövő héten vagy két hét múlva hétfőn menjen vissza. Én addig megörülök, hogy mi a baja. (4 éve az ikertesójának volt melanoma, most Ő már rendbe van) a Doktornő ezt írta az ambuláns lapra:
Parasternalis hosszmetszett M mód: Valsalva tasak 24 mm. Ao. Bill. 13 mm. PST rövid tengely: Ao. bill. vékony, 3 tasakos, pulm. törzs nem tágabb. Csúcsi positiolból: BK: 27/37 mm, IVS: 9 mm, JK: 31/22 mm. JP: 25x35 mm, BP: 26x37 mm.
Mitr. bill. mobilis, számottevő prolapsus ill. insuff. nincs, E-A arány megtartott. Ao. bill felett norm. áramlás. Jelzett T.I.- sebességéből számított JK-i syst. nyomás 14+10=24 Hgmm.
Segmentalis BK-i falmozgás zavar nincs. Jó syst. BK funkció. EF: 60 % felett
Amennyire TTE-vel megítélhető pitvari septumon kóros áramlás nem látszik.
Vél: Jó BK-i syst és diast funkció
A kért labor: vas, Transzferrin, Ferritin és teljes vérkép.
Kérem írja meg, hogy mi a véleménye, mit jelent az, hogy kicsi a szíve?
2011. 11. 21. | 21:20

Kedves Kérdező!
Ne aggódjon, ezek az értékek nem rosszak! Valóban nem túl nagy a szíve, de ez valószínűleg alkati okok miatt van így, egy 27/37-es bal kamra nem nagyon kicsi. Ráadásul tökéletes a kamrafunkció, jók a billentyűk, nincs nyoma ezzel a „külső”, mellkason keresztül végzett ultrahanggal a korábbi lyuknak sem (nyeletéses UH-gal pontosabban lehetne látni, de a jobb kamrai nyomás sem utal arra, hogy lyuk lenne). A kezelőorvos vérszegénység, vashiány irányában kérte a vérvizsgálatokat, lehet, hogy ez áll a panaszok mögött, de maga az ultrahang rendben van, nyugodjon meg.

Orvosszakértő 2011. 11. 22. | 23:35
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close