Szívbetegség ellen: helyes életmód

A szívbetegségek megelőzhetőek helyes életmódbeli gondolkozással, tevékeny odafigyeléssel. Váljék szokásunkká a mozgás, értékes táplálkozás, járjunk szűrővizsgálatokra és mondjunk le káros szenvedélyeinkről, szokásainkról.

Az alábbiakban olvashat a dohányzás hatásairól, a testmozgásról, a táplálkozásról, a testsúlyról és a rendszeres szűrésekről.

A szívbetegségek kockázata helyes életmóddal megelőzhető.

Ne dohányozzon!

A cigaretta vegyi anyagai növelik a pulzusszámot, a vérnyomást, csökkentik a vér oxigéntartalmát, károsítják a szívet és az ereket, ami érszűkületet, szívinfarktust okozhat. Az alacsony nikotintartalmú cigaretta és a passzív dohányzás is kockázatot jelent. Már egy évvel a leszokás után drámaian csökken a szívbetegség kockázata.

Mozogjon napi fél órát!

A rendszeres testmozgás csökkenti a magas vérnyomást és koleszterinszintet, a stresszt, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát, és segíti a testsúlykontrollt. A kertészkedés, takarítás, lépcsőzés vagy kutyasétáltatás is mozgásnak számítanak.

Egészséges táplálkozás!

Az alacsony triglicerid-, koleszterin- és sótartalmú, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag diéta csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A bab és alacsony zsírtartalmú fehérjeforrások, a halak fogyasztása is védi a szívet.

A telített és transz zsírok növelik a vér koleszterinszintjét, a szívbetegség kockázatát, míg az omega-3 zsírsavak csökkentik. A lazac, makréla, lenmagolaj és diófélék kitűnő omega-3 források.

A mértékletes vörösborfogyasztás jótékonyan hat a szívre, de az alkoholbevitelt csökkentse napi 1-2 italra, lehetőleg jó minőségű borra (nőknél maximum napi 1, férfiaknál 2 dl)!

Egészséges testsúly

A túlsúly növeli a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség kockázatát. A testtömeg index (BMI), amit a magasság és testsúly alapján számítunk ki, és a haskörfogat jól meghatározzák az egészséges testsúlyt. Férfiaknál 102, nőknél 88 cm feletti haskörfogat, és 25 feletti BMI esetén beszélünk túlsúlyról.

Már a 10 százalékos fogyás is jelentősen csökkenti a túlsúllyal járó kockázatokat.

Rendszeres szűrés

A rendszeres szűrővizsgálat pontos képet ad állapotáról. Egészségeseknél a vérnyomást legalább kétévente, a koleszterinszintet ötévente, a vércukorszintet pedig 35 éves kortól háromévente érdemes ellenőriztetni.


close