A szívritmuszavar diagnózisa

A szívritmuszavar (arrhythmia) jellemzően valamilyen betegség vagy életmódbeli hajlamosító tényező (mértéktelen szerfogyasztás, stressz) velejárója.

Szívritmuszavar gyanúja esetén a vizsgálat anamnézissel kezdődik. Ennek során a kezelőorvos kikérdezi a pacienst arról, szenved-e az előidéző betegségek valamelyikében, vagyis volt-e szívinfarktusa, vagy koszorúér szűkület eredetű szívbetegsége, magas vérnyomása vagy egyéb, szívritmusra hajlamosító nem szívbetegsége (ilyen lehet például a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy zavarai), illetve vizsgálatokat végezhet ezekkel a hajlamosító betegségekkel kapcsolatban.

Magát a panaszt illetően is feltesz kérdéseket: milyen gyakran fordul elő, mennyi időn át tart, megszűnik-e spontán.

Vizsgálatok szívritmuszavar gyanúja esetén

Ezután elektrokardiográfiai (EKG) vizsgálat következik: a mellkasra és a végtagokra helyezett érzékelők segítségével rögzítik a szív elektromos tevékenységét. Mivel sokan panaszmentes időszakban keresik fel az orvost, az EKG nem feltétlenül mutat eltérést, ilyenkor az úgynevezett Holter EKG-vizsgálat következhet, amelynek során egy a testre rögzített EKG készülék segítségével 24 órán át vagy akár még hosszabb időn keresztül – megszokott feladatai végzése közben – folyamatosan rögzíthető a páciens szívritmusa. A váratlanul fellépő ritmuszavarok otthon tartható, hordozható EKG készülékkel detektálhatók, amelyet a beteg akkor helyez fel, amikor a tüneteket észleli.

Terheléses EKG

Egyes arrhythmiák sport vagy egyéb testi megterhelés hatására jelennek meg vagy romlanak: ezek felderítésére alkalmazzák a terheléses (stressz) EKG vizsgálatot, amelynek során a paciens szívműködését szobabicikli vagy futópad használata közben rögzítik.

Elektrofiziológiai vizsgálat

A szívműködés elektrofiziológiai vizsgálattal is feltérképezhető, ilyenkor tartalmazó katéter segítségével elektródákat juttatnak az ereken keresztül a szívüreg különböző területeire, amelyen át megfelelően megválasztott frekvenciával ingerlik a szívet, és figyelik a szívritmus változásait.

Ennek a módszernek az az előnye, hogy segítségével bizonyos esetekben a felderített ok meg is szüntethető.

További, ajánlott cikkünk: Arrhythmiák típusai


close