Mellkasi fájdalom fiatal korban

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Több féle tünetet is tapasztaltam/ok a szívemmel kapcsolatban.

Korábban mellkasi fájdalom, és elsősorban erős szúró érzést tapasztaltam, de ezt annak tudtuk be, hogy tölcsérmellem volt. Már jó pár éve műtéttel korrigálták, egy "T" alakú lemezt helyeztek be a szegycsont alá, a lemez két vége pedig a bordákon támaszkodott.
Miután kivették a lemezt, a tünetek elég hamar megszűntek, nem tapasztaltam szívfájdalmat.

Azonban kb. 2 éve újra érezni kezdtem, hogy valami gond van a szívemmel, de a fájdalom helye, és milyensége teljesen más, mint volt.
Kardiológushoz fordultam, aki elvégezte a rutinvizsgálatokat, minden eredményem negatív lett, nem talált semmi úgymond értékelhető bajt.

Diagnózisnak azt állította fel, hogy mivel fiatal vagyok, az lehet a gondom, hogy vékony és magas vagyok, a szívemben pedig a billentyűk nem záródnak rendesen össze, túl lazák, és "túllengnek", ez okozhatja az esetenkénti pár másodperctől-pár percig tartó fájdalmat. (Amikor orvoshoz fordultam, akkor tartott annyi ideig.)

A jelenlegi tapasztalataim a következők:
A mellbimbó alatt, kicsit balra érzek egyre gyakrabban és hosszabban (napjában többször, akár több 10 percen keresztül is), elsősorban zsibbadó érzést, mely nem túl erős, néha pedig pár másodpercre erőteljesen szúr, szintén ott. Ha odaszorítom a kezemet, és kicsit masszírozom enyhül a fájdalom.
A szívem nem ver rendellenesen, nem lüktet jobban mint kellene, pulzusszámom normális ilyenkor is. Szédülés, mellkasi fájdalom, vagy egyéb más tünet nem tapasztalható.
A tünetek nem köthetőek napszakhoz, idegállapothoz vagy tevékenységhez, hirtelen jönnek, majd idővel el is múlnak.
A zsibbadó érzés erősebb, de gyorsabban is múlik el, akkor ha (bocsánat a szóhasználatért) böfögnöm kell, de olyan érzés, mintha csak valamiféle hab jönne fel a torkomig.

2011. 08. 24. | 10:32

Kedves Kérdező!
Több eltérés is okozhat ilyen panaszokat. Lehet valóban mitralis prolapsus (laza billentyű) a háttérben, ehhez és az egyéb fejlődési eltérések kizárásához jó lenne szívultrahangot látni. Lehet esetleg mozgásszervi eredetű a probléma, gerincbetegség, a szegycsont és a borda ízesülésénél kialakuló gyulladás is csinálhat ilyet (bár ilyenkor mozgásra inkább fokozódhat a fájdalom, és az adott terület nyomásra érzékeny), esetleg reumatológiára lehet fordulni ennek kivizsgálása érdekében. Ezen kívül refluxbetegség ( a savas gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe), rekeszsérv is okozhat ilyesmi panaszokat, ezzel kapcsolatosan gasztroenterológiai kivizsgálás jön szóba.

Orvosszakértő 2011. 08. 30. | 11:55
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close