Kardiológiai vizsgálati eljárások

A kardiológiai vizsgálati eljárások célja a szív működésének meghatározása, az esetleges szívbetegségek diagnosztizálása. Invazív eljárások a tűszúrástól a szívműtétig terjedhetnek, míg a non-invazív vizsgálati eljárások bármiféle fizikai beavatkozás nélkül történnek.

Elektrokardiogram (EKG)

Az EKG a szív elektromos tevékenységét vizsgálja. Minden egyes szívveréssel egy elektromos jel halad át a szíven, ami ösztönzi a szívizomsejteket az összehúzódásra, a vér pumpálására, ez adja meg a szív ritmusát. Elektródákat helyeznek el a karokon, lábakon és mellkason, hogy regisztrálják a szívverés minden szegmensét a test, különböző területein. Az EKG-felvétel megmutatja, milyen gyorsan ver a szív, van-e a szívritmusban szabálytalanság, valamint az elektromos jelek erejét és idejét. Elsősorban szívroham, szívritmuszavar, koszorúérgörcs kimutatására alkalmazzák, de egyéb szívelégtelenségre utaló jelek felismerésére is alkalmas.

Terheléses EKG

A beteget futópadon vagy kerékpározás közben fokozatosan terhelik, közben vizsgálják és rögzítik a vérnyomást, EKG jeleket, és a testmozgás okozta tüneteket, ritmuszavarokat. A vizsgálat segít felismerni a mellkas panaszok okát, a beteg kockázatát a koszorúér betegségekre, illetve szívroham vagy szívműtét utáni állapot kontroll felmérésre is alkalmas.

Echokardiográfia

Az ultrahang segítségével ad képet a szív állapotáról, különösen a szívizom és szívbillentyűk, a szív pumpafunkciójának vizsgálatára, illetve magzati szív rendellenességek feltérképezésére használják. Különböző típusai a mellkason és a nyelőcsőn keresztüli szívultrahang, Doppler és stressz echokardiográfia.

CT (computer tomográfia)

Egyfajta nagy felbontású röntgen, mely 3D-s képek előállítására alkalmas. Működési elve azon alapszik, hogy ha egy szövet összetétele valami miatt megváltozik, akkor változik annak sugárelnyelő képessége is. A CT röntgensugara a vizsgálandó szervet minden irányból letapogatja, és a sugarakat egy érzékelő segítségével mérik, számítógépesen kielemzik.

Egyes esetekben a vizsgálathoz kontrasztanyag beadása szükséges. Így érzékelhető a különbség az egészséges szívszövetek és a szívroham vagy más betegség miatt károsodott szövetek vérellátása között.

Szívkatéterezés

Szívkatéterezés során egy hosszú vékony katétert vezetnek a combartérián át a szívhez, mely segítségével feltérképezhető a koszorúerek állapota, a szűkületek és elzáródások helye, mérete. Ennek segítségével pontosabban megállapítható a megfelelő gyógyszerezés, vagy a szükséges sebészeti beavatkozás.


close