Szívátültetés menete

Immár több, mint ötven éve, hogy 1967-ben elvégezte az első szívátültetést Christian Barnard professzor a dél-afrikai Fokvárosban, és bár az eljárás több orvosteam rendkívül pontosan összehangolt munkáját igényli, ma már nem számít szenzációnak.

A szívtranszplantációt súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegekben végeznek, ha betegségük más módon – sem gyógyszerrel, sem egyéb műtéttel – nem kezelhető.

Az eljárás egyik alapvető feltétele a megfelelő donorszív megtalálása, ez hosszú hónapokig is eltarthat. Ez idő alatt a műtétre váró beteget kardiológiai központokban szívmotor segítségével tartják életben, vagy újabban beültethető műszíveket használnak. Ennek ellenére sokan halnak meg a várakozás ideje alatt.

A szív kivétele és beültetése 4 óra alatt

A transzplantációs eljárás keretében általában egy működő szervet vesznek ki egy nemrég elhunyt szervdonorból, majd beültetik a betegbe. Az eljárás több orvosteam rendkívül pontosan összehangolt munkáját igényli, hiszen alapvető fontosságú, hogy a donorszív kivétele és annak beültetése között négy óránál több nem telhet el.
szöv
A műtét során a mellkason ejtett vágáson keresztül a beteg szív nagy részét kiveszik, de a szív felső üregeinek hátsó fala bennmarad. A donorszívet a beteg szív megmaradt részeihez varrják. A beavatkozás 3-5 órán keresztül tart.

Hosszas kórházi kezelés és immunszupresszió

A műtét után általában 7-14 napos kórházi kezelés szükséges. Mint minden nagyműtét, a szívtranszplantáció esetében is fennáll a műtéti szövődmények (fertőzés, vérzés) kockázata.

Mivel a befogadó szervezet immunrendszere felléphet az idegen testként azonosított új szív ellen, ezért a műtét után immunszuppresszív, vagyis az immunreakciót csökkentő kezelésre van szükség, hogy megakadályozzák a legsúlyosabb komplikációt, az új szerv kilökődését.

Szívátültetettek túlélési esélye

A szívátültetés túlélése az első műtétek óta jelentősen nőtt. Ma már az újszívesek mintegy 80 százaléka él a műtét után legalább 3-5 évig. A szívátültetés után bekövetkező halálesetek csaknem fele fertőzések miatt következik be. A szívtranszplantáción átesettek közel negyedében alakul ki érelmeszesedés a koszorúerekben.

Vannak olyan betegségek, amelyek jelentősen növelik a transzplantáció kockázatát, például a súlyos vese-, tüdő-, májbetegség, vagy az inzulinfüggő, szervi szövődményeket is okozó cukorbetegség. A világon évente nagyjából 3500 szívátültetést hajtanak végre.


close