A szív anatómiája és működése

A szív egy csodálatos szerv, mely folyamatosan szivattyúzza az oxigénben és tápanyagban gazdag vért. Ez az ökölnyi erőmű naponta százezer alkalommal üt, és percenként hat liternyi vért pumpál.

A következőkben megismerkedhet a szív felépítésével és a szív működésével.

Amikor a szív üt, akkor a vérereken keresztül vért pumpál. Az erek rugalmas, izmos csövek, amelyek a test minden részére elszállítják a vért. A vér amellett, hogy friss oxigént és tápanyagokat szállít a szövetekhez, összegyűjti és elszállítja a szervezet salakanyagait is.

A szív anatómiája

A szív a szegycsont mögött a két tüdő között található izmos szerv. A szívet egy dupla rétegű membrán, a szívburok veszi körül.

A szív négy részből áll, függőlegesen két részre tagolja egy izmos válaszfal. A bal és a jobb oldal is két részből áll: felül a pitvarok, alul a kamrák találhatók, amelyek összehúzódásukkal és elernyedésükkel pumpálják a vért.

A szív működése

A vér két nagy vénán keresztül jut a szívbe, amelyek oxigénben szegény vért juttatnak a jobb pitvarba. Amikor a pitvar összehúzódik, a vér a jobb pitvarból a jobb kamrába áramlik a trikuszpidális billentyűn keresztül. Ha a kamra megtelik, a billentyű bezáródik, így nem juthat vissza vér a pitvarba, miközben a kamra összehúzódik. A kamra összehúzódásakor a vér a pulmonáris billentyűn keresztül elhagyja a szívet a tüdő felé, ahol oxigénnel telítődik.

Az oxigéndús vér a tüdővénákon keresztül visszaáramlik a szív bal pitvarába. Amikor a pitvar összehúzódik, a vér a mitrális billentyűn keresztül a bal kamrába áramlik. Ha a kamra telítődik, a billentyű bezár. Ezután összehúzódik a bal kamra és a vér az aortabillentyűn át elhagyja a szívet a főverőéren keresztül a nagy vérkörbe.

A két pitvar egyszerre húzódik össze és ernyed el, felváltva a két kamra összehúzódásával és elernyedésével. A normál szív percenként 50-99 alkalommal húzódik össze. Testmozgás, láz és gyógyszerek hatására a szívverés gyorsulhat, és meghaladhatja a percenkénti 100 ütést.


close