Angina pectoris

A koszorúérgörcs, azaz az angina pectoris a szív koszorúereinek helytelen működése miatt kialakult mellkasi fájdalom. A mellkas bal felében, a szegycsont mögött jelentkezik erős, szorító érzés, amely akár a vállba, karba, hátba, nyak felé is sugározhat.

A következőkben az angina pectorisról, a tipikus mellkasi fájdalom eredetéről, jellegzetességeiről, kezeléséről olvashat bővebben.

Mi az angina?

Az angina pectoris mindig a mellkas bal felében jelentkezik, a páciens olyan érzésről számol be, mintha összenyomódna a mellkasa. A szegycsont mögött nyom, szorít, a fájdalom megjelenhet a bal váll, kar, a hát területén is. Nem ritka az állkapocsban, torokban megjelenő égő fájdalom sem. Nehézlégzés, hideg verítékezés, hányinger szintén tapasztalható.

A kellemetlen tünetekért a szívet körülölelő koszorúerek a felelősek, amennyiben nem jut át rajtuk elegendő vér, a szív oxigénhiányban szenved, ami fájdalom formájában jelentkezik. A koszorúér meszesedése okozhat ilyen problémát. Maga a folyamat hasonlatos a szívinfarktushoz, de a koszorúérgörcs (angina) negyed órán belül magától, esetleg gyógyszeres segítséggel elmúlik. Az első ilyen roham rendkívül ijesztő lehet, ráadásul nem lehetünk biztosak benne, hogy nem súlyos állapotról van-e szó, ezért érdemes mihamarabb orvosi segítséget kérni.

Az anginás rohamot gyakran váltja ki fokozott fizikai igénybevétel, de a stresszhelyzet, a felfokozott érzelmi állapot is okozhat mellkasi fájdalmat. Az anginás betegeknél megfigyelték, hogy érzékenyebbek az időjárási frontokra, főként a hideget, szelet nem szeretik. A helytelen táplálkozás, a túl sok étel is vezethet rohamhoz, hiszen a tele has miatt a vérkeringés fokozódik.

Az angina kezelése

Az első ijesztő roham, a diagnózis után a beteget már felkészülten éri a mellkasi fájdalom. A folyamat általában néhány percig, maximum negyed óráig tart. Érdemes közben megállni, lepihenni, szusszanni egyet. Az anginás pácienseknél mindig van nitroglycerines gyógyszer, amelyet a nyelv alá téve használnak. Amint a hatóanyag felszívódik (szinte azonnal), szűnnek a panaszok. A kardiológus szükséges esetben szívkatéteres vizsgálattal diagnosztizálja a betegséget, amelyre megfelelő terápiát javasol. Ez lehet gyógyszeres kezelés, értágítás, bypass műtét is.


close