Szívinfarktus – mit tegyünk, ha egyedül vagyunk?

Ha valaki úgy érzi, hogy infarktusa van, akkor a legfontosabb, hogy minél gyorsabban nyugalomba helyezze magát és minél előbb hívjon mentőt – különösen ha egyedül van, azaz nincs segítség a közelben. Tehát ne a háziorvosát, hanem a mentőket hívja azonnal.

A mentők hívószáma Magyarország egész területén a 104, amely bármikor, bárhonnan, díjmentesen hívható. Szorítkozzon a tényekre, minél rövidebben és pontosabban mondja el a problémát, annál hamarabb indulhat a segítség.

A mentőknek fontos, hogy megtudják, milyen, panasz, tünet észlelhető a mentésre szorulókon. Minden tünet fontos lehet. Ha nyugalomba helyezzük magunkat, legyen a felsőtestünk egy kicsit magasabban. Lazítsuk meg a túl szűk ruházatunkat, a légzés segítésére.

Szívinfarktus előjelei

Az infarktus (elő)jelei közé tartozik elsősorban az erős, szorító mellkasi fájdalom. Ám ez nem feltétlenül a mellkasban jelentkezik, kisugározhat más testrészekbe is – a hát, a nyak, a has felső része lehet érintett.

A nyakunkon, állkapcsunkon kívül a bal karunkban is érezhetünk fájdalmat. A jobb kar is „jelezhet” ugyanakkor. A fájdalom lehet más jellegű is: mintha valamilyen kellemetlen teltségérzés lenne úrrá rajtunk és a mellkasunkra szorító nyomás terhelődne. A fájdalom lehet tehát görcsös vagy erős, nyomásszerű. Légszomj, köhögés, szédülés, eszméletvesztés, félelem, szorongás is felléphet ugyanakkor – ezek az úgynevezett társuló tünetek. A pulzus gyors, de gyenge, verejtékezés, izzadás, hányinger is bekövetkezhet.

Ha valaki nincs megfázva, illetve nem lázas, akkor a mellkasi, illetve kisugárzó fájdalom (ami nem feltétlenül jelentkezik) és a verejtékezés együttes fellépése erősíti az infarktus gyanúját. Ez az azonnali mentőhívást – nem a háziorvosét – indokolja.

Szívinfarktus kezelése

A szívinfarktus (akut myokardiális infarktus, hétköznapi megnevezése: szívroham) egy koszorúér-betegség, amelynek a legsikeresebb kezelése az elzáródó koszorúér minél előbbi szívkatéteres megnyitása. Itt tehát nem érdemes saját magunkra hagyatkozni, ha úgy érezzük, infarktus fenyeget minket, azonnal kérjünk orvosi segítséget. Infarktusnál minden perc számít, nehogy a szívizmok elhaljanak – infarktus akkor következik be, ha a szív oxigénigénye nagymértékben túllépi a koszorúerek oxigénszállító kapacitását. Ezért kell sietni a mentők értesítésével.

A nőknél előfordul, hogy esetleg a mellkasi fájdalom helyett a felső has tájékára és a hátukra panaszkodnak infarktus esetén. Ezért esetenként nehezebb felismerni a szívroham tüneteit. De előfordul a „csendes” infarktus is, különösebb tünetek ilyenkor nem lépnek fel.


close