A szívelégtelenség kivizsgálása

A szív teljesítőképességének csökkenése, vagyis a szívelégtelenség hátterében többféle kiváltó ok húzódhat, közöttük szervi betegségek, genetikai tényezők, szívinfarktus, továbbá egyes mérgező anyagok is.

A szívelégtelenség megfelelő kezelésének meghatározásához pontos kardiológiai diagnózisra van szükség, amelynek felállításához először is az orvos részletes anamnézis során felméri az említett alapbetegségeket, illetve az egyes veszélyeztető tényezőket.

Majd fizikális vizsgálat során meghallgatja a tüdőt és a szívzörejeket. Ezeken kívül az alább bemutatott diagnosztikai vizsgálatokra kerül sor.

Vérvizsgálat

A vérvizsgálatot a szív állapotát befolyásoló betegségek feltárása érdekében végzik.

Mellkasi röntgen

A mellkasi röntgen a szív és a tüdő állapotának megállapítására alkalmas, illetve a segítségével kizárhatók bizonyos hasonló betegségek.

Echokardiográfia

A echokardiográfia hanghullámok segítségével készít mozgókép felvételeket a szívről, amelyek alapján megállapítható, hogy a szív bal kamrájából a vér hány százaléka pumpálódik a szervezetbe. Ez az úgynevezett ejekciós frakció; vagyis annak mutatója, hogy a szív milyen hatékonysággal áramoltat vért a különböző szervekhez.

Egyéb vizsgálatok

A pontos diagnózis és terápiás javaslat érdekében további vizsgálatokra is szükség lehet, amennyiben az orvos úgy ítéli meg.

Elektrokardiográfia (EKG): a mellkasra és a végtagokra helyezett érzékelők segítségével rögzítik a szív elektromos tevékenységét, amelyből a szívritmus zavarai és a szívizom problémái állapíthatók meg.

Angiográfia (szívkatéterezés): a katéteren keresztül jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak az artériákba, amely lehetővé teszi röntgenes vizsgálatukat. Megmutatja a különböző érszakaszok szűkületét, elzáródását és más kóros elváltozásait.

További, ajánlott cikkeink: A szívelégtelenség diagnózisa, Szívelégtelenség kezelése


close