A szívelégtelenség okai

Szívelégtelenség esetén a szív nem tudja megfelelően pumpálni a vért a szervezetben, ezért nem valósul meg az optimális oxigén- és tápanyagellátás.

Az alábbiakban részletesen olvashat a szívelégtelenség okairól, tüneteiről és kezeléséről.

A szívelégtelenség okai

A szív bármilyen károsodása miatt szívelégtelenség alakulhat ki. Így többek között a magas vérnyomás, különböző szívizombetegségek, a szívbillentyűk – veleszületett vagy később kialakult – rendellenessége, a szívburok krónikus megvastagodása, az artériák megkeményedése, illetve az aorta veleszületett elváltozása is állhat az életveszélyes állapot hátterében. Ha túlterheltség esetén a szív nem tudja kielégíteni a szervezet oxigénszükségletét, szintén szívelégtelenség következhet be.

A szívelégtelenség diagnosztizálásához számos vizsgálat szükséges, hogy minden mögöttes okot kezelni tudjanak. Az orvos echokardiográf, elektrokardiográf, színes Doppler-ultrahang, szívkatéterezés, terheléses teszt, vérvizsgálat és mellkasröntgen segítségével választhatja ki a legcélszerűbb kezelést.

A szívelégtelenség tünetei

A betegeket légszomj gyötri nemcsak fizikai aktivitás közben, hanem nyugalmi állapotban is. Mivel a tüdőben felgyülemlik a folyadék, fehér vagy rózsaszín habzó köpetet köhögnek fel. A folyadék felduzzadása elsősorban az alsó végtagokon ödémát okoz. A pácienseknél gyakori a hányás és a hányinger. A tartós étvágytalanság komoly súlyvesztéssel jár, a máj vértolulása miatt pedig hasi fájdalom léphet fel. A betegek kimerültségre, fáradtságra panaszkodnak.

A szívelégtelenség kezelése

A szívelégtelenség kezelése többnyire kórházi ellátást igényel. Megoldást a pihenés és a megfelelő gyógyszerek kombinációja jelenthet. Általában diuretikumokat, béta-blokkolókat, ACE-gátló valamint Angiotenzin-II antagonista szereket és Digoxint alkalmaznak.

A vérrögök kialakulásának elkerülése érdekében a beteget – ha lehetséges – inkább ültetik. Sószegény diétával, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzésével javíthatóak a gyógyulás esélyei.


close