Szívritmuszavar kezelése

A szívritmuszavar kezelése nem szükséges, ha a kevésbé veszélyes fajtáiról van szó. Orvosi kezelés azokban az esetekben válik elengedhetetlenné, ha a szívritmuszavar súlyosabb tüneteket vált ki, vagy más, súlyos betegség kialakulásának esélyét növeli drasztikusan.

A bradycardiák kezelése

Ha a bradycardiát – lassú szívverést – nem olyan tényező váltja ki, amely jól kezelhető – például pajzsmirigy-alulműködés vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása –, pacemaker beültetésére lehet szükség.

pacemaker

A tachycardiák kezelése

A pitvari vagy kamrai tachycardiák terápiája során a következő eljárásokat alkalmazhatják:

  • Vagus manőverek: az úgynevezett szupraventrikuláris tachycardia bizonyos esetekben a lélegzet visszatartásával, vagy köhögéssel, erőkifejtéssel, jeges vizes borogatással megállítható.
  • Gyógyszeres kezelés. A tachycardia több fajtája is jól reagál a gyógyszeres kezelésre, amelyek azonban nem a szívritmuszavarok okát küszöbölik ki, csak az esetek számát csökkentik.
  • Kardioverzió. Pitvari tachycardia, vagy pitvarfibrilláció esetén elektromos sokk alkalmazásával próbálják a szív normálisnak számító ritmusát visszaállítani.
  • Ablatios-beavatkozás. Az ereken keresztül egy vagy több katétert vezetnek be a szívbe, amelyeket radiofrekvenciás energiával felmelegítenek, vagy egy másik módszerrel lehűtenek. Ezáltal tudatosan károsítják a szívizom bizonyos területét, amely úgynevezett elektromos blokádot alkot a szívritmuszavar területén.

close