Kiket veszélyeztet a szívinfarktus?

Ma Magyarországon a 40-60 év közötti férfiak a legveszélyeztetettebbek a szívinfarktus szempontjából. A női változókor után azonban a nemi különbségek kiegyenlítődnek, s valójában az évi húszezer körüli szívinfarktusos eset enyhe többsége a nőknél következik be.

Kik vannak tehát veszélyben? Nálunk a középkorú férfiak számára a legnagyobb a kockázat. A világhírű amerikai Mayo Klinika szerint is az egyik legfontosabb rizikófaktor az életkor. A 45 év fölötti férfiak és az 55 év fölötti nők esetben jelentősen nő a szívroham kockázata.

Szívinfarktus idős korban

A szívinfarktusban elhunyt betegek több mint nyolcvan százaléka pedig 65 év feletti – egy angolszász hírforrás szerint. Az idősebb nők esetében pedig végzetesebb kimenetelű a szívroham, mint a férfiaknál.

Miután az infarktus fő oka a koszorúerek beszűkülése, és ezt az érelmeszesedés okozza, ezért az utóbbi miatt veszélyeztetett csoportok infarktuskockázata nagyobb az átlagnépességnél. Az érelmeszesedés rizikócsoportjai részben az életmódból fakadnak: a dohányzó, sok alkoholt fogyasztó, zsíros ételeket evő (különösen állati zsírokat fogyasztó), stresszes életvitelű, elhízott, keveset mozgó személyek kockázata nagyobb az átlagosnál. De bizonyos kábítószereket használók is fokozottabb veszélyben vannak.

Egészséges életmóddal a szívinfarktus ellen

Ennek azonban a fordítottja is igaz: ha valaki időben tesz azért, hogy a kockázatokat csökkentse, akkor javíthatja az esélyeit, infarktus szempontjából. Ezért fontos az egészséges étrend, a sok mozgás, illetve a mértéktelen alkoholfogyasztás elkerülése, valamint a dohányzás elhagyása. Aki tíz százalékkal csökkenti a testsúlyát, már sokat tett az infarktus elkerülésére.

Szívinfarktus és a stressz

A modern életmód része a stressz is. Ettől sokkal nehezebb megszabadulni, márpedig a stressz által kiváltott hirtelen vérnyomás-emelkedés szakítja fel leggyakrabban az érbelhártya alatti zsírpárnákat, az aterómákat. Az aterómák, vagyis a kásadaganatok kifekélyesedése, majd az ezek nyomán keletkező vérrögök elzárhatják a koszorúereket, ami szívinfarktust okozhat.

Más betegségek is hozzájárulhatnak az infarktus esélyének emelkedéséhez. Így a magas vérnyomásban szenvedők, a cukorbetegek, a horkolás miatt légzéskimaradást elszenvedők nagyobb veszélyben vannak. Bizonyos autoimmunbetegségek is fokozhatják a kockázatot (például a reumás ízületi gyulladás). Azok, akiknek a vérében alacsony a “jótékony” koleszterinszint (HDL), illetve magas az „ártó” LDL-koleszterinszint, szintén kockázatnak vannak kitéve.

Szívinfarktus és a változókor

Említettük, hogy a nőknél a változókor után emelkedik meg az infarktus esélye. Ennek oka az ösztrogénhiány. Ez azonban nemcsak a változókor után következhet be, hanem a petefészkek eltávolítása után is. A genetikai hajlam szintén emelheti az infarktus kockázatát. Ezt jelzi, ha a családban korábban már előfordult ilyen eset. A korai szívinfarktusok előfordulása fontos a családban, tehát a férfiaknál az 55 éves kor alatti, a nőknél pedig a 65 éves kor alatti infarktusok gyakoriságáról van szó.

Egyedi esetek is kiválthatnak infarktust, például ha hirtelen nagy fizikai erőfeszítést teszünk. De az időjárási változások is hathatnak az érintettekre, amint azt egy svéd tudományos közlemény bizonyítja.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Szívinfarktus nőknél


close