Szívritmuszavar tünetei

Szívritmuszavar tünetei, különböző formái egymástól eltérőek lehetnek. A szívritmuszavar a zavar helye szerint lehet pitvari vagy kamrai eredetű, a szív frekvenciára való hatásuk szerint pedig fennállhat tachycardia – ha a pulzus 100/percnél nagyobb – vagy bradycardia – amennyiben a pulzus 60/perc alatti.

A szívritmuszavar fajtáit és ezek tüneteit a továbbiakban mutatjuk be.

Pitvari tachycardia

Pitvarfibrilláció – a szívritmuszavar egyik gyakori fajtája – áll fenn, ha a szívpitvarok gyorsan, rendszertelenül vernek. A ritmusavar e formája az esetek többségében inkább idősebb emberek esetében alakul ki.

A pitvarfibrilláció során a pitvar frekvenciája (percenként 350-600) annyira magas, hogy a pitvar határozott összehúzódás helyett hernyószerűen fibrillál. A pitvarfibrilláció ritkán jelent életveszélyes állapotot, hosszú távon viszont emeli – többek között – a stroke előfordulási valószínűségét.

Pitvari remegés

A pitvari remegés nagyban hasonlít a pitvar fibrillációjához. A ritmuszavar két formája egyidejűleg is előfordulhat. A pitvari remegés legtöbbször a pitvarban fellépő rövidzárlat következtében alakul ki.

Szupraventrikuláris tachycardia

A szupraventrikuláris tachycardia jelensége a kamrák feletti területről származó ritmuszavar-típust foglalja magába. A szupraventrikuláris tachycardia hirtelen kezdődik, pár másodperctől több órán át is tarthat, és gyors, ugyanakkor szabályos szívösszehúzódásokat vált ki.

A szupraventrikuláris tachycardia tünete a 160 és 200 közé tehető percenkénti frekvencia. Nem életveszélyes, bár a gyors szívverés igen kellemetlen élmény az érintett számára. A ritmuszavar e formája a fiatalok körében számít gyakorinak.

Wolff-Parkinson-White szindróma

Ezt a ritmuszavart a pitvar és a kamra között kialakuló rendellenes elektromos kapcsolat okozza, amely az elektromos jel haladását a pitvar-kamrai csomó megkerülésével is lehetővé teszi. A tünetek között nagy frekvenciájú szívösszehúzódások találhatók.

Kamrai eredetű tachycardia

A kamrai tachycardia gyors, rendszeres szívösszehúzódásokat eredményező ritmuszavar a kamrából induló, ám rendellenes elektromos jelek eredményeként alakul ki Ezeket sok esetben egy korábban jelentkező szívinfarktus miatt fennálló hegesedés körül kialakuló rövidzárlatok okozzák.

Tünete a szív akár 200/perces frekvenciájú verésszáma. Ritka jelenség, ha a kamrai tachycardia egészséges szív esetében alakul ki; sokkal gyakoribb, ha korábbi szívbetegség nyomán bontakozik ki.

Kamrafibrilláció

A kamrafibrilláció gyakran okoz hirtelen szívhalált. A kamrafibrilláció gyors és szabálytalan elektromos jelek áramlását jelenti a kamrán keresztül. Tünete a kamra szabálytalan rángatózása, amely eredményeképpen nem képes vért pumpálni. A vérnyomás esik, az életfenntartáshoz szükséges szervek vér nélkül maradnak. Az érintettek pár másodperc elteltével elvesztik eszméletüket, és újraélesztésre szorulnak.

Hosszú QT szindróma

A szívritmuszavar e formáját az idősebbek esetében a szív elektromos működését alakító gyógyszerek is okozhatják. A hosszú QT szindrómában szenvedők esetében gyakori tünet a szívdobogás-érzés, az ájulás és a hirtelen szívhalál magasabb a kockázata.

Bradycardia

Lassú a szívverés, az emberi szervezet nem jut elég friss vérhez. Az érintett a bradycardia változatainak egyikében szenvedhet, amely azonban nem mindig jelent problémát.

Sick sinus szindróma

A ritmuszavar e formája a szinusz csomó rendezetlen jelküldése miatt alakul ki. A szív frekvenciája ekkor túl alacsony, valamint a szív egyszer gyors, máskor lassú.

Vezetési rendellenesség

A szív elektromos jelei elakadhatnak a pitvar-kamrai csomónál, a kamrába vezető ingerülettovábbító kötegeknél. Előfordulhat, hogy semmiféle tünet nem jelentkezik, de gyakori a kieső szívritmus, vagy a bradycardiára utaló jelek is.


close